Primari, viceprimari UDMR şi circa 10.000 de semnături susţin o adresă către premierul Dacian Cioloş, căruia i se cere să renunţe la cei 400 mp impozitaţi obligatoriu drept „curţi construcţii”, deci într-o grilă superioară, chiar dacă este vorba, de fapt, despre teren arabil, în cauză fiind grădinile oamenilor.
Urmează şi o iniţiativă legislativă în acest sens. „Nu poţi impozita bicicleta ca un Mercedes. Oamenii au 400 mp care sunt grădini în continuarea casei şi impozitezi grădina de parcă ai avea pe teren un palat. Părerea mea este că este şi anticonstituţional”, insistă Szabo Odon, susţinut de candidatul la şefia CJ, Pasztor Sandor, de primarul de Salonta, Torok Laszlo şi de alţi 23 de primari UDMR din Bihor. „Nu poate nicio entitate să impoziteze un teren agricol, pe baza unor acte care nu corespund realităţii”, afirmă şi Pasztor. Primarul de Salonta este supărat că trebuie să dea ochi cu cetăţenii şi să explice că impozitele pe care le colectează sunt mai mari, dar nu din cauza lui, ci a Codului Fiscal. „Nu e adecvat ca un pensionar din ţara asta, cu aceeaşi pensie ca anul trecut să plătească impozit de 3-4 ori mai mare. Nu am făcut modificări ale impozitului, dar cineva a modificat regula jocului”, afirmă Torok.
„Distrugem comunitatea locală, distrugem satele româneşti. Cerem revizuirea acestui act normativ, pentru că e în defavoarea cetăţeanului. Nu e frumos să jupuieşti omul”, afirmă şi Nagy Miklos, primarul de Sălard.
Parohiile UDMR şi „nerezidenţialul”
UDMR este preocupată şi de impozitul pe care parohiile trebuie să îl plătească de-acum şi pentru clădiri altele decât bisericile şi altele decât cele care le aduc venituri. Doar prin faptul că a fost reinterpretată legea. Preocuparea lui Szabo Odon nu e de natură să mire, acum, în an electoral.
Semnatarii petiţiei iniţiată de UDMR cer modificări şi la impozitarea clădirilor deţinute de persoane fizice cu destinaţie nerezidenţială, în sensul în care să fie făcute diferenţieri între activităţile economice, astfel încât unele activităţi să fie tratate fiscal ca şi în cazul spaţiilor rezidenţiale Bunăoară, profesiile liberale să nu fie tratate la fel ca cei cu activităţi comerciale în spaţiu. „Acum, se taie vaca şi n-o să mai avem lapte. Întreprinzătorii plătesc impozit de câteva ori mai mare”, arată primarul Torok. Spre deosebire de Oradea, Primarii UDMR din Bihor au stabilit cotă de 0,2% pentru spaţiile cu destinaţie nerezidenţială, deţinute de persoane fizice.