Google celebrează anul bisect

Google an bisect 29 februarieGoogle a găsit o animaţie simpatică pentru a marca ziua de 29 februarie, pe care o trăim doar o dată la patru ani. Pentru că 2016 este un an bisect.

Prin urmare, cei născuţi azi, pe data de 29 februarie, îşi serbează ziua o dată la patru ani, dacă nu optează să-şi sărbătorească, totuşi, ziua de naştere anual, într-o altă zi aleasă de ei (28 februarie, 1 martie, 4 iulie sau chiar pe 1 decembrie, de ce nu?) :).

Un an bisect are 366 de zile, în loc de 365, tocmai prin adăugarea unei zile la luna februarie. S-a recurs la această metodă pentru a alinia anul calendaristic cu cel astronomic şi cu cel sezonier.

Întrucât anotimpurile și evenimentele astronomice nu se repetă într-un număr întreg de zile, calendarele care au același număr de zile în toți anii deviază încet în raport cu respectivele evenimente care ar trebui să aibă loc cu periodicitate de un an. Inserând (intercalând) o zi sau o lună suplimentară, această deviație se corectează, ne zice Wikipedia despre anul bisect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *