14 ipoteze şi ipostaze pentru Referendumul de duminică, 14

Oradea Nagyvarad Ovi D Pop/Durans
Oradea Nagyvarad Ovi D Pop/Durans

Plec de la premisa că, indiferent de rezultatul Referendumului de unire Oradea+Sînmartin, după luni de zile de campanie informativă, nu se va mai putea spune că orădenii nu au ştiu, că lumea nu a fost suficient informată. De aceea, dacă mergi duminică la vot, pentru Referendum, înseamnă că:

1. Eşti un cetăţean conştiincios, care nu şi-a pierdut încă încrederea în proiectele administraţiei locale şi consideri că e normal să te exprimi prin vot când eşti chemat s-o faci.
2. Indiferent că votezi „DA” sau „NU”, consideri că democraţie nu înseamnă să sabotezi prin absenţă o iniţiativă a aleşilor locali, chiar dacă nu eşti de acord cu ea. Dacă tot mergi la vot, cel mai probabil vei vota „DA”, după cum s-a văzut şi în 10 mai.

Dacă votezi „DA”, pentru unirea Oradiei cu Sînmartinul, înseamnă că:

3. Eşti convins că Primăria Oradea poate face mai multe pentru Băile Felix şi Băile 1 Mai decât a făcut Primăria Sînmartin în 25 de ani. Mai multă sistematizare, mai multă ordine, mai multe puncte de atracţie în staţiunile balneare de lângă Oradea.
4. Ai văzut cum arată o staţiune balneară în vecini, la Hajduszoboszlo, şi vrei ca şi aici, acasă, să avem staţiuni moderne, aerisite, fără kitsch-uri la tot pasul. Vrei ca şi pe la noi să ajungă mai mulţi turişti dispuşi să cheltuiască în noua Oradea Mare.
5. Te gândeşti, poate, şi că promovarea împreună a imaginii Felix-ului lângă cea a Oradiei ne va aduce beneficii răspândite pe orizontală, în timp, pentru cât mai multe companii orădene.
6. Crezi, la fel ca primarul Bolojan, că dezvoltarea strategică a zonei Oradea trebuie gândită unitar, mai multe primării şi consilii locale putând intra pe contrasens, fără ca acest lucru să fie în interesul locuitorilor.
7. Consideri că un teritoriu mai mare dă şansa unor iniţiative multiple din partea Primăriei Oradea, atât pentru dezvoltarea de noi proiecte, cât şi pentru atragerea de noi investiţii şi investitori. Aşadar, mai multe locuri de muncă şi, posibil, salarii mai mari pentru orădeni.
8. Îţi doreşti un transport public cât mai eficient între Oradea şi Băi.

Dacă votezi „DA”, pentru unirea Oradiei cu Sînmartinul nu înseamnă neapărat şi că:

9. Tot ce afirmă şi propune primarul Ilie Bolojan pentru Băile Felix este pe placul tău. Nu înseamnă nici că Primăria Oradea îşi poate permite să facă din pădurile Băile Felix şi Băile 1 Mai tot ce le trece prin cap edililor.
10. Oradea trebuie neglijată pentru a fi făcute investiţii pripite în comuna Sînmartin şi că, spre exemplu, un pasaj rutier subteran în Centrul Civic, pe sub mega-giraţie este mai puţin important decât drumurile dinspre oraş spre Băi.

Dacă nu participi la Referendum, înseamnă că te recunoşti măcar într-una dintre variantele următoare:

11. Te-ai săturat de administraţia locală actuală şi de primarul Bolojan şi nu mai ai încredere în proiectele acestuia. Nu dai doi bani pe Referendum şi, neparticipând la vot, vrei ca mesajul tău să aibă impact asupra comunităţii.
12. Consideri că unificarea aceasta nu aduce beneficiile mult-promise Oradiei şi Băilor şi suspectezi alte interese, străine interesului public, în spatele propunerii de fuziune.
13. Eşti convins că zona în care locuieşti în Oradea va avea de suferit în urma îndreptării atenţiei administraţiei locale spre comuna Sînmartin şi staţiunile balneare.
14. Consideri că, înainte să absoarbă comunele din jur, Oradea trebuie să-şi pună la punct multe dintre problemele de infrastructură pe care încă le are.

***Am convingerea că, indiferent ce se va întâmpla duminică, acest Referendum va avea un impact masiv asupra administraţiei locale şi Oradiei pentru mulţi ani de zile de acum încolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *