Absorbţia fondurilor Regio în NV: de la 0% (!) la 100%

Euro fonduri

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR NV) a dat publicităţii gradul de absorbţie a fondurilor europene la nivelul regiunii, cu data de referinţă 31 ianuarie 2015. Acesta este situat la 57,57%, relevând o serie de curiozităţi.

Din cele 5 axe prioritate, Axa 4 – Mediul de afaceri, are cel mai înalt grad de absorbţie – 80,3%. Sunt, însă, discrepanţe majore în cadrul acestei axe. Dacă la capitolul “microîntreprinderi” s-a ajuns la o absorbţie de 100,4%, în schimb, pentru “situri industriale” nu s-a accesat niciun ban: 0%! Semn că nici consiliile judeţene şi nici municipalităţile nu au depus proiecte pentru ecologizarea siturilor industriale – moştenire din Epoca de Aur. Aşa cum, de pildă, avem în Oradea haldele CET şi Sinteza. Iată, deci, cum UE a pus bani la bătaie, dar aleşii noştri s-au făcut că nu-i văd.

Iată gradul de absorbţie, pe axe:

Axa 1 – Dezvoltară urbană 46,4%

Axa 2 – Infrastructura rutieră 68,7%

Axa 3 – Infrastructura socială 54,8%

Axa 5 – Turism 45,1%.

La gradul de contractare stăm, bine, totuşi, ADR NV transmiţând că acesta este de 125%. Rămâne de văzut în ce măsură contractarea se va transforma şi în absorbţie efectivă, la finalul acestui an – ultimul în care se mai pot accesa fondurile UE din exerciţiul 2007 – 2013.

Documentul ADR NV, aici:

DOWNLOAD Stadiul Implementarii POR NV_31.01.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *