L-am ales preşedinte pe Iohannis. Noi cu ce ne-alegem?

Klaus Iohannis Foto: EPA

Câteva gânduri în toiul nopţii, după ce am aflat că s-a produs minunea politică:

– Victor Ponta chiar a reuşit să unească românii. Să-i unească împotriva lui!

– obstrucţionarea dreptului la vot din diaspora, de care am aflat deja acum două săptămâni şi continuarea acestui procedeu jalnic de către Guvernul Ponta a avut efect de bumerang în capul premierului-candidat. Văzând la televizor ce se întâmplă în Diaspora, românii de acasă, cei care de regulă nu ies la vot, au ieşit şi în spirit de solidaritate cu cei de-afară. Şi,implicit, cu ură faţă de Ponta. Aşadar, Diaspora a generat direct şi indirect victoria lui Iohannis şi falimentul lui Ponta.

– campania mizerabilă dusă de PSD la nivel naţional a jignit milioane de români inteligenţi. Nu e posibil în sec XXI să vii cu aberanţii cum că Iohannis rupe Ardealul (doar pt că Tokes susţine vot pro-Iohannis). Nu ai voie să faci contract cu Poşta Română doar ca să vii cu mesaje gen “Iohannis îţi taie pensia” şi să induci destinatarului, de regulă pensionar, că asta nu e doar o propagandă electorală, ci ca un anunţ din partea Statului!

– protestele de amploare din toamna şi iarna 2013, împotriva cianurilor la Roşia Montană şi a gazelor de şist au avut rolul lor. Mulţi dintre cei scârbiţi de Ponta încă de atunci, care au ieşit în stradă sau nu, au ieşit acum la vot şi i-au dat un vot de blam lui Ponta. Nota bene, Herr Klaus, nu care cumva să o dai la întors și tu ca Ponta, că te așteaptă aceeași soartă: românii deșteptați nu mai așteaptă 5 ani ca să sancționeze o clasă politică profund coruptă.

– e clar că Iohannis a fost un candidat “din scurt”. Şi totuşi, decenţa arătată de acest candidat, atmosfera pe care Iohannis o degajă, faptul că vine din afara Capitalei, e neamţ, are alt aer decât cel al politicii de Dâmboviţa, i-au dat un avantaj neanticipat de mulţi. Măcar parţial, Iohannis e văzut ca omul anti-sistem, aşa cum anti-sistem sunt mulţi dintre cei care au înclinat balanţa în favoarea lui, în turul II. Iar printre aceștia, votanții Monicăi Macovei.

– există premisa unui alt fel de preşedinte. Cel puţin ne place să credem asta. Spre deosebire de predecesorii săi, Iohannis nu trăia în Capitală. Iohannis nu a făcut politică în Capitală. Iohannis nu vine din sud sau din Moldova. În premieră vom avea un preşedinte ardelean, primar al unui oraş de provincie, Sibiul, cu care ne mândrim. Şi nu-i deloc întâmplător faptul că noul şef de stat e un neamţ care promite să fie un bun român.

– pentru Oradea, faptul că Iohannis e ardelean, poate fi un avantaj. Depinde cum va fi fructificat acest aspect.

– dacă ACL cu Macovei şi PMP nu reuşesc în timp relativ scurt să formeze majorităţi în Parlament, îi creează lui Iohannis un factor de risc: să rămână izolat la Cotroceni. PSD  va încerca să demonstreze că Iohannis e un preşedinte decorativ, pe care nu-l interesează decât de poziţia sa personală. Iar un preşedinte decorativ nu poate face “ca lucrurile să meargă ceas”.

+

Mult mai mult decât victoria PNL – ACL, e victoria societăţii civile din România. A celor care au înţeles că democraţia românească poate fi şi altfel. Zi de zi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *