Kiss. Maestrul păpuşar.

Kiss AlexandruVicele de la Judeţ, udemeristul Kiss Alexandru şi-a dovedit încă o dată măestria în maşinaţiuni politice.

A profitat de ieşirea PNL de la guvernare pentru a se propulsa într-o poziţie de forţă în CJ Bihor. I-a arătat pisica lui Cornel Popa, l-a orbit pe Ioan Mang cu o nouă majoritate favorabilă PSD şi şi-a atras încă în aliat în duelul de la distanţă cu Ilie Bolojan. Pe cine? Tocmai pe Cornel Popa!

Să explic: ajuns cu UDMR la guvernare în Capitală, Kiss şi-a făcut calculul:

Mang şi PSD Bihor nu îi mai sunt la fel de utili, dat fiind că are o „conductă” de bani pentru UDMR Bihor legată direct la Guvern. Totuşi, în judeţ, Kiss nu poate face orice, câtă vreme preşedintele CJ Bihor are prerogative peste care nu poate trece. Popa este cel care semnează acte, contracte, deci este cel care are cheia de la seiful cu bani. Iar CJ Bihor va implementa în perioada următoare proiecte majore, finanţate şi cu bani europeni. Aşadar, lucrări mari, executate de firme ce vor căuta să intre în graţia politicienilor de la Judeţ…

geppetto & pinocchio

Urmarea: Kiss a renunţat la trandafiriul Mang şi a plecat… săgeată!, spre Cornel Popa. Adică spre omul cu banii în pix. Cum a făcut asta: inoculându-le amândorura scenarii. Unul apocaliptic, pentru Popa, respectiv unul seducător, în cazul lui Mang.

Kiss l-a speriat pe Popa cu faptul că, împreună cu Mang va realiza o nouă majoritate în CJ Bihor: UDMR-PSD-PDL, ce va însemna izolarea PNL. Un scenariu-dezastru pentru Popa, inclusiv în propriul partid, unde are de-a face cu un Bolojan presant şi perceput ca ameninţător. În acelaşi timp, Mang nu a fost greu de convins de noua variantă UDMR-PSD-PDL. Mai cu seamă că PSD este la concurenţă mare în Bihor cu PNL. Pentru ca PSD să dea un primar în Oradea sau şef la Judeţ, inevitabil se va lovi de PNL. Aşadar, oricum ne-am uita, socialiştii sunt incomodaţi de liberali şi pe malurile Crişurilor, în chip natural.

Profitând de plecarea lui Ioan Mang în Capitală, Kiss l-a lămurit pe Popa să se alieze cu el, arătându-i cum Bolojan şi Mang nu pot fi de încredere. Că singurul care îi poate garanta poziţia, atât în PNL, cât şi în CJ Bihor este chiar el, Kiss!

Restul a fost la vedere: săptămâna trecută, Popa a ieşit la braţ cu Kiss, jurându-şi credinţă reciprocă până în 2020 (!), iar luni Mang a ieşit în public singur, acuzând trădarea hoaverului udemerist şi anunţând că de acum încolo nu se mai ţine aliat cu nimeni.

Perspective: Kiss îl are în mână pe preşedintele Popa, câtă vreme acesta este încredinţat că Bolojan şi Mang nu-i sunt amici. Pe de altă parte, Ioan Mang a ajuns într-o situaţie curioasă: aceea de a deveni un veritabil opozant în CJ, deşi este vicepreşedinte, dar şi reprezentant al principalului partid de guvrernământ. Aceasta deoarece, de luni, este clar că Mang avea alte gânduri pentru alianţele de la vârful judeţului. Varianta blocării unor proiecte ale CJ de către PSD cade din start, deoarece imediat Mang ar fi arătat cu degetul ca fiind „gică contra”. Şi şeful PSD refuză acest statut. În viitor, politica de alianţe a lui Mang va suferi, inevitabil, un viraj. Ilie Bolojan ar putea primi un nou aliat, ca din senin. Iar prefectul Claudiu Pop ar fi primul care ar aplauda. Mai cu seamă că, în ochii lui, primarul de Oradea mişcă lucrurile din loc. Rămâne de văzut cât va dura relaţia Popa – Kiss. 2020 este un orizont mai degrabă utopic…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *