Dai leul, cumperi Bitcoin, pe BTCXchange.ro!

btcxchange bitcoin romaniaBitcoin se converteşte şi în leul românesc, de zece zile încoace. Moneda digitală ce face furori în lume, ameninţând să transforme sistemul monetar şi cel bancar, ajunge şi în România, o dată cu deschiderea primului exchange online dezvoltat de o firmă românească. BTCXchange.ro este locul unde se poate cumpăra şi vinde Bitcoin (BTC), în şi din lei. Horea Vuşcan şi echipa sa sunt cei care au pus pe picioare website-ul, promiţând transparenţă şi seriozitate. Pentru a-i atrage pe românii care au intrat deja în era Bitcoin, deţinând moneda digitală, Vuşcan anunţă comisioane zero şi termeni scurţi de operare a depunerilor şi retragerilor. Mai mult, Horea Vuşcan asigură că  totul este la vedere, firma sa nefiind înregistrată într-o căsuţă poştală, aşa cum s-a mai întâmplat în cazul unor exchange-uri Bitcoin de prin alte părţi, ce au dispărut peste noapte. „Dăm posibilitatea oamenilor de a investi într-un mod cât mai simplu şi sigur posibil”, anunţă Vuşcan, care are în plan ca pe viitor românii să îşi poată plăti în Bitcoin de la utilităţi până la achitarea parcării în oraş! Pe lângă faptul că este un investitor în moneda digitală, Horea Vuşcan este, în acelaşi timp, şi un entuziast BTC, fiind convins că Bitcoin va revoluţiona lumea. Cum? Oferind posibilitatea plăţilor directe între oameni, fără intermediari (bănci, Western Union, MoneyGram etc.) şi la comisioane infime.

***

INTERVIU: răspunde întrebărilor Horea Vuşcan, proprietarul primului exchange online Bitcoin din România

calincorpas.ro : De unde această iniţiativă? De ce ai deschis exchange-ul online pentru Bitcoin?

H.V.: Întotdeauna am fost interesat de tehnologie, iar domeniul meu de activitate m-a împins întotdeauna către vârful tehnologiei. La fel ca Alien Concept, BTCXchange înseamnă inovaţie şi tehnologie. BTC-ul înseamnă inovaţie şi tehnologie, dar în acelaşi timp şi o oportunitate atât pentru mine ca afacere, cât şi pentru români.

Potenţialul BTC este enorm, fiind comparabil cu internetul anilor ’90. Tehnologic vorbind, Bitcoin deschide posibilitatea plăţilor directe între oameni, nemaiavând nevoie de intermediari precum băncile, cardurile bancare, operatorii de plăţi etc. Bitcoin elimină costurile de tranzacţionare, diminuându-le până la nivelul neglijabilului.

Cum are clientul garanţia că nu îi dispar banii de pe site? Sau că nu dispare BTCXchange, de-a dreptul?

Horea VuscanH.V.: Am deschis acest site pentru că încă piaţa de Bitcoin este o junglă, apar şi dispar burse, aplicaţii etc si o dată cu ele banii oamenilor. Nu trebuie uitat că BTC-ul încă nu este reglementat aproape niciunde în lume iar hoţii sunt extrem de greu de urmărit.

De multe ori firmele cu care eşti nevoit să colaborezi au sediul într-o cutie poştală, nu există persoană publică care să îşi asume managementul şi întreaga activitate este… suspectă. BTCXchange este o firmă românească, acţionari români, iar eu sunt acţionarul majoritar, dar şi managerul firmei. Am dorit să aduc transparenţă şi simplitate în acest domeniu pentru a creşte încrederea oamenilor în sistem şi nu în ultimul rând pentru a da posibilitatea oamenilor de a investi într-un mod cât mai simplu şi sigur posibil.

Cum vezi tu evoluţia monedei digitale Bitcoin în România? Când vom putea cumpăra cu BTC la noi în ţară?

H.V.: Obiectivul nostru este ca să aducem BTC-ul la nivelul străzii, să îl facem mai accesibil decât cardul bancar şi mai eficient decât statul la cozi. Bitcoin are această posibilitate şi noi la asta lucrăm. Pentru anul care vine ne propunem integrarea bursei cu principalele servicii în comun, servicii cu care compania mea are deja experienţă. Aici mă refer la transportul în comun, dar şi la plata parcărilor publice. Dorim să eliminăm neplăcerea cauzată de aşteptarea la cozi pentru plata diferitelor utilităţi. Vom lua legătura cu toate serviciile publice, cât şi private care necesită plăţi recurente pentru a accepta plata cu BTC (curent, apă, căldură, internet, telefonie), iar cele care nu vor dori BTC-ul să le dăm posibilitatea să îşi transforme în lei încasările din BTC.

Nu în ultimul rând, pot anunţa public că, prin firma Alien Concept am început deja construirea unui automat de BTC şi îmi doresc ca în anul care vine să avem implementat un astfel de automat în fiecare mare oraş din România.

bitcoin btcxchange.ro

Care sunt taxele pe BTCXchange.ro? Cât de repede ajung banii în cont?

H.V.: Ne lăudăm cu taxe mici, adică până la anul avem 0% fee-ul pe tranzacţie şi cu posibilitatea de a prelungi acest termen. Din punct de vedere al termenelor, lucru care este extrem de sensibil în acest domeniu, toate depunerile se realizează între 4 şi 48 de ore de la momentul în care am recepţionat banii în bancă, iar retragerile între 2 şi 7 zile. În mod normal, termenele sunt chiar mai scurte decât termenul minim dar ne-am luat o marjă mare de siguranţă.

Care e lichiditatea BTCXchange.ro?

H.V.: Au început să apară şi primii traderi, dar în acest moment pe bursă sunt în mare parte BTC-urile mele.

Nu ţi-e frică că fluctuaţiile din ultima vreme ale monedei digitale îi va speria pe români să cumpere BTC?

H.V.: Eu nu sunt deloc îngrijorat de această fluctuaţie. Nu putem privi BTC-ul doar pentru o lună sau trei luni. Trebuie să avem o viziune de ansamblu şi să vedem trendul general. Iar acesta este unul de creştere, pentru că nu există alternativă, numărul de unităţi Bitcoin fiind limitat la 21 de milioane. În srijinul acestei afirmaţii vin cu două argumente: 1. La începutul anului aveam un preţ pe BTC de doar 12 dolari, iar acum o lună a fost de 1.200 de dolari. 2. Azi, masa monetară a BTC este de 8 miliarde USD, ceea ce nu reprezintă nici măcar 0.001% din masa monetară globală care se va scurge în Bitcoin. Azi, acest preţ este rezultatul investiţiei a circa 100.000 de oameni. Dar în lume există 7 miliarde de oameni. Aşadar, nu este imposibil ca preţul Bitcoin să ajungă, cândva, chiar la 1 milion de dolari pentru o singură unitate BTC!

Reclama Mastercard, parodiata cu Bitcoin

3 thoughts on “Dai leul, cumperi Bitcoin, pe BTCXchange.ro!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *