Corpaş a fost la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918!

Ioan CorpasDomnul din imagine este Ioan Corpaş, străbunicul meu, fost primar. Bunicul tatălui meu, Nistor şi tatăl bunicului meu, Nestor.

Ioan Corpaş a fost unul dintre cei 1228 de delegaţi care, la 1 Decembrie 1918, semnau Declaraţia de Unire a Ardealului cu Regatul României, la Alba Iulia.

Mai am un străbunic, pe Graţian Horgoş, celălalt bunic al tatălui meu şi tatăl bunicii mele, Veturia, cel care, la rândul lui, a fost delegat la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918. Graţian Horgoş a reprezentat raionul Marghita, regiunea Crişana. Mai mult, înţeleg de la rude că a şi luat cuvântul!

***

Mulţumesc, Monica Popovici!

De vrei să ştii ce înseamnă un bun român

One thought on “Corpaş a fost la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918!”

  1. Veturia (tanti Veta) nu a fost fiica lui Graţian Horgoş, ci sora lui. El a fost căsătorit cu Tereza (născută Pușcaș) din Camăr, Sălaj. Au avut patru copii, Aurel, Maria, Emil și Graţian. Mama mea, Maria (căsătorită Graur), s-a stins din viaţă ieri 2 iunie 2020 la Timișoara cu puţin timp înainte de a împlini 92 de ani.
    Unchiul Emil a fost deţinut politic, fiind închis de două ori, iar Aurel a fost veteran de război. O parte din familia bunicii, printre care fratele ei Ioan Pușcaș, au fost asasinaţi în septembrie 1940 în timpul cedării Ardealului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *