Sub bombardamentul mediatic al UDMR Bihor

szabo-odonDe când au ajuns în Opoziție, udemeriștii bihoreni trag cu ”tunurile” din orice poziție. Conferințe de presă peste conferințe de presă, comunicatele de presă vin în cavalcadă. Se merge pe principiul ”sufocării” presei cu de toate, multe, mai mari și mai mărunte. ”Dacă trimitem zece chestii într-o săptămână, tot vor apărea măcar cinci” – par să-și spună parlamentarii UDMR de Bihor Szabo Odon și Cseke Attila.

Inițial, cei doi făceau conferințe de presă laolaltă și, câteoată, o luau lângă ei și pe Rozalia Biro, devenită senator, din 2008. S-au prins, însă, rapid că niciun ziarist nu o să scrie o pagină întreagă de la conferința lor de presă. Și cum ego-ul e foarte mare pentru fiecare în parte, s-au apucat să-și organizeze întâlniri cu presa unul câte unul. Niciodată doi, darămite trei! Deh, fiecare are subiecte care ard. Că așa-i viața în Opoziție, într-o alergătură permanentă după presă.

Acum vreo 3 săptămâni, Szabo Odon reușise performanța să apară în trei conferințe de presă, record greu de egalat! A făcut una miercuri la amiază, apoi după-amiaza s-a postat lângă președintele UDMR, Kelemen Hunor, ca președinte executiv al UDMR Bihor ce este. Iar apoi, colac peste pupăză, la două zile după, altă conferință de presă! Desigur, aceasta după ce joi s-a intercalat și Cseke Attila, fostul ministru fiind și el avid de publicitate.

Cseke AttilaPeste toate acestea, comunicatele cel puțin săptămânale ale celor doi. Iar, de curând, Szabo Odon are și un comunicator special pentru limba română. Pe jurnalistul Florin Budea. Nu că ar fi ceva rău în asta. Dimpotrivă. Iar pe Florin, chiar îl apreciez.

Rostul acestui bombadament mediatic este cât se poate de clar. Oricât de mic ar fi scorul electoral al partidului lui Tokes (PPMT), acesta rupe, totuși, o feliuță mică din plăcinta UDMR. Iar cum UDMR are emoții de fiecare dată cu atingerea pragului electoral de 5%, parlamentarii UDMR au mare nevoie să fie vizibili. Să se vadă diferența, vorba lui Szabo Odon, atunci când i-am transmis observațiile mele. Sigur, la modul cordial. ”Păi trebuie să se vadă diferența între parlamentari, nu?”, a reacționat deputatul UDMR.

Așa e. Trebuie să se vadă diferența. Și da, despre parlamentarii UDMR din Bihor poți spune orice, doar că sunt proști și puturoși nu. Dovadă că, vrând-nevrând, mai ies în față cu câte o inițiativă legislativă. Însă, dincolo de asta, una e să anunți trei lucruri diferite și alta e să anunți același lucru de trei ori, reîncălzind supa. Nu cumva să-și iasă din mână ziariștii, iar alegătorii să se culce noaptea fără să fi citit vreun citat din Szabo Odon sau Cseke Attila. Asta chiar ar fi o tragedie!

Biro-RozaliaMai este un aspect pe care îl intuiesc și pe care cred că și parlamentarii Szabo, Cseke și Biro îl au în vedere. Dincolo de toate inflamările naționaliste și de toate doleanțele pentru comunitatea maghiară, cei trei sunt conștienți că încet-încet se atinge pragul de sus al bunului simț. În curând, maghiarii de bun-simț din România nu vor mai avea ce să solicite de la majoritatea românească. Educație în maghiară, bifat, inscripții bilingve, bifat, limba maghiară în administrație, bifat, reprezentare parlamanetară și guvernamentală, ultra-bifat, etc., bifat.

De aceea, pe fondul scăderii demografice în România și, implicit, a scăderii ponderii etnicilor maghiari în România, aspecte coroborate cu un naționalism ce ar trebui să devină tot mai fad într-o Uniunea Europeană tot mai integrată, partidele etnice ar trebui să dispară. Nu azi, nu mâine, ci poate poimâine. Și cum Szabo Odon și Cseke Attila sunt doi politicieni tineri și cu potențial, aceștia și-ar găsi loc, poate, în structurile politice de mâine, fără tentă etnică. Sunt convins că cei doi și-au calculat pașii. Iar aplecarea lor spre comunicarea cu majoritatea românească din ultima vreme – deocamdată bombardând inclusiv presa de limba română din Bihor și transmițându-și mesajele tot mai bine în românește – mă face să fiu convins de acest lucru.

Într-o primă fază, UDMR vrea să arate că se preocupă de binele întregii comunități, nu doar a celei maghiare. Procedând astfel, încearcă să culeagă voturi și de la etnicii români, scârbiți de PSD, PNL, PDL și PPDD, și astfel să-și securizeze viitorul parlamentar pentru încă o legislatură.

electoratul udmr in romaniaÎntr-o a doua fază, când UDMR nu va mai fi viabil nicicum, iar tinerii politicieni de etnie maghiară vor căpăta o încredere publică considerabilă, acel statut îi va putea propulsa în politica românească de pe un alt vehicul electoral.

Toate acestea se vor putea realiza dacă cei doi nu vor fi descoperiți, între timp, cu o agendă politică ce nu corespunde în niciun caz cu interesul național al României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *