Primaria Oradea îi trimite la plimbare pe căutătorii Gazprom de gaze (de şist) şi ţiţei

gaze de sistO informare a Primăriei Oradea, postată pe site-ul municipal, mi-a smuls sincere felicitări adresate municipalităţii şi primarului Ilie Bolojan. Primăria Oradea i-a trimis la plimbare pe cei ce caută hidrocarburi – ţiţei şi gaze, neexcluzând aici gazele de şist – pe teritoriul municipiului Oradea. Indiferent că e vorba despre extravilan.

Iată comunicatul remis de către Primaria Oradea, vineri 8 noiembrie:

“Ca urmare a cererii înaintată de Acoustic Geophysical Services către Consiliul Județean Bihor în scopul demarării unui proiect geofizic și pe raza municipiului Oradea, care a fost trimisă în baza legii 50/1991 Primăriei Oradea, Primăria a dat aviz nefavorabil.

Pe această cale Primăria municipiului Oradea anunță că nu a avizat și nu va aviza pe raza municipiului explorări și foraje subterane pentru cercetări ale resurselor minerale”.

Firma aceasta maghiară –  Acoustic Geophysical Services – lucrează pentru NIS Petrol România – companie înfiinţată de Gazprom. Gigantul rus este concesionarul perimetrului EX-2 Tria, de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Concesiune aprobată ulterior de Guvern, în decembrie 2012. Chiar după alegeri.

Obligată de lege, NIS (Gazprom) a cerut Arhitectului-Şef al judeţului Bihor eliberarea certificatului de urbanism pentru demararea lucrărilor de prospecţiuni în perimetrul petrolier EX-2 Tria. “Tria” este doar o denumire generică a acestui perimetru, care se întinde de-a latul judeţului de la est – comunele Tăuteu şi Popeşti – până la graniţa cu Ungaria! Perimetrul intră şi în extravilanul Oradiei, iar cei de la ACS vroiau să vină cu impresionantele lor utilaje inclusiv în zona de dealuri Podgoria, pentru a trimite impulsuri în pământ şi a vedea, astfel, dacă e rost de gaze şi ţiţei în subsol sau nu.

Iniţial, Primăria Oradea ar fi vrut să se spele pe mâini, transmiţându-i Arhitectului-Şef al judeţului că nu e de competenţa sa să emită avize pentru asemenea lucrări de prospecţiuni petroliere. Maria Simon le-a transmis însă că, potrivit legii, e obligatoriu să se pronunţe.

Bine că într-un final Cel de Sus l-a luminat pe primarul Ilie Bolojan şi acesta le-a arătat uşa petroliştilor. Nu de alta, dar trebuie să fim bătuţi în cap să ne amanetăm sănătatea noastră şi a generaţiilor viitoare. Mai cu seamă că avem această pungă geotermală la doar câteva sute de metri adâncime, iar Băile Felix – Băile 1 Mai sunt o binecuvântare inclusiv pentru orădeni.

Judeţul Bihor – poligon pentru gaze şi ţiţei

3 thoughts on “Primaria Oradea îi trimite la plimbare pe căutătorii Gazprom de gaze (de şist) şi ţiţei”

  1. Acuma nu stiu ce sa cred.Azi dimineata altfel au spus in stirile locale.De citeva ori au subliniat ca au dreptul,au deja facut contract.Bine ar fii sa nu lasa,sa nu lasam!

  2. Prieteni, definiti raza municipiului! 😉 Si apoi trageti concluziile singuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *