Marsul Rosia Montana: Flacoane cu pietricele la poarta Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor

mars rosia montana oradea 10 noiembrieMarsul Rosia Montana din această duminică a ajuns în faţa Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor, de pe Bulevardul Dacia. Acolo, protestatarii şi-au făcut cunoscută încă o dată poziţia, în faţa orădenilor ieşiţi la balcoane. De la portavoce, Adrian Oegar a cerut autorităţilor statului „să îşi facă datoria lor, pentru care sunt plătiţi”. „Pentru asta suntem aici. De asta ne-am adunat. Nu cu flaconul , nu cu pietricele, ci cu instituţiile statului să se conducă România!”, a cerut Oegar. Iată ce a avut de transmis un alt protestatar, Cătălin Popa, de la Academia Civică: „(Politicienilor – n.r.) nu le place că ne opunem vânzărilor pe care ei le-au programat. Nu le place să constate că nu suntem simplii lor sclavi şi că avem şi noi voinţă. Pentru mâine (azi – n.r.) sper să îşi dea şi ei seama înainte de acest al douăsprezecelea ceas că pentru România, pentru poporul român, pentru sănătatea lui, acest proiect de la Roşia Montană trebuie stopat o dată pentru totdeauna, nu doar în ce priveşte exploatarea cu cianuri, ci exploatarea în sine a zăcământului şi aşa prea sărac pentru pagubele pe care urmează să le producă uman, economic şi ecologic”. Popa a vorbit aşa în contextul în care luni, 11 noiembrie, comisia parlamentară constituită special pentru proiectul de la Rosia Montana este chemată să îşi dea votul final.

Protestatara Florica Bradu

La plecare, protestatarii şi-au lăsat în faţa intrării APM Bihor flacoanele cu pietricele, pentru a-i conştientiza pe angajaţii de la Protecţia Mediului despre importanţa cauzelor pe care bihorenii ecologişti le susţine.

Înainte ca marşul să înceapă, în faţa statuii lui Mihai Viteazul de la portavoce a vorbit şi întrăgita interpretă de muzică populară, Florica Bradu. Artista a făcut apel la iubire, la iubirea de ţară şi şi-a făcut cunoscută poziţia împotriva cianurilor şi a exploatării gazelor de şist. „Sunt împotriva distrugerii ţării. Nu există bani în lumea asta care să cumpere conştiinţă şi ţară. Eu nu îmi pot imagina Ardealul fără Munţii Apuseni, eu nu îm pot imagina România toată găurită de aceste explorări ale gazelor de şist. Noi vrem să colaborăm cu toată lumea. Să vină lumea să lucreze la noi, cu noi. Să construim împreună, nu să distrugem. De aceea, vă îndemn pe toţi să fiţi alături de Roşia Montană, deci împotriva acelei exploatări mizerabile, cu cianură şi împotriva gazelor de şist. Voi milita împreună cu toată conştiinţa românească pentru aceste deziderate”, a transmis Florica Bradu.

“Bombardament” cu emailuri?

Ruben Laţcău a făcut apel la protestatari să îi „bombardeze” cu emailuri pe cei 19 membri ai comisiei pentru Roşia Montană. În acest sens, celor prezenţi li s-a înmânat o listă cu componenţa comisiei şi cu adresele de poştă electronică ale parlamentarilor. Laţcău a făcut referiri şi la un proiect de lege respins miercuri în Senat, pentru interzicerea exploatării hidrocarburilor gazoase şi lichide prin controversata metodă a fracturării hidraulice. Proiectul, care are caracter organic, a întrunit 87 de voturi “împotrivă”, opt voturi “pentru” şi 10 abțineri.

La protestul de ieri, manifestanţii au scandat atât împotriva proiectului cianuristic de la Roşia Montan, cât şi a exploatărilor gazelor de şist, care ar putea avea loc inclusiv în judeţul Bihor. „Fără şist în Felix!”, s-a scandat, ieri după-amiază pe Bulevardul Decebal.

Marşul Roşia Montană a fost a unsprezecea manifestare anti-cianuri la Oradea, din această toamnă. S-a pornit de la statuia lui Mihai VIteazul, pe traseul strada Primăriei – strada Simion Bărnuţiu – Bdul Decebal – Bdul Dacia, manifestarea oprindu-se în faţa sediului Agenţiei de Protecţie a Mediului.

Judetul Bihor – poligon pentru gaze si titei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *