Adio, Rio! Autopsia unui eşec. Perseverenţa în greşeală a unui selecţioner.

ROMANIA SOCCER FIFA WORLD CUP 2014 PLAYOFFS foto: EPA

O scurtă şi deloc exhaustivă listă, pretenţios şi morbid spus autopsie, la cald (!), acum, la finalul revelatoarei duble cu Grecia. Deşi am sperat tot timpul (până prin minutul ’85), nu ne-am calificat la Mondialele din Brazilia pentru că:

Victor Piturca Foto: EPA

1. am avut un antrenor neinspirat, depăşit. de ce:

– a făcut prost echipa în tur. Nu l-a băgat pe Maxim în primul 11 la Atena şi astfel am suferit în atac. Şi-a bătut joc de el, băgându-l în ultimele 5 minute. La Bucureşti a fost printre puţinii care au mai mişcat ceva.

ROMANIA SOCCER FIFA WORLD CUP 2014 PLAYOFFS Maxim Foto: EPA

– în tur, l-a băgat în primul 11 pe Cociş, care nu ştie da o pasă mai lungă de 3 metri şi nu e în stare să depăşească vreun adversar unu la unu. Asta după ce în preliminarii Cociş nu a existat. Şi-a bătut joc şi de Lazăr, băgându-l când meciul era scăpat din mână de ai noştri. Nervii lui Lazăr s-au văzut. În degringolada generală, şi-a pierdut capul şi a făcut ce a făcut.

– a insistat cu Marica 180 de minute din 180, deşi e clar că nici Marica nu e vreun mare jucător. Dovadă că şi la Schalke a frecat banca. Nu cred că avem unul mai bun în atac, dar putea să îi acorde o şansă şi lui Keseru, măcar în a doua repriză, la Bucureşti. De altfel, absolut ciudat să faci schimbări în minutul ’87, pe teren propriu, ca să ataci, când schimbările pe formula de atac se fac prin minutul  ’60. Orice antrenor decent schimbă pe final doar pentru a trage de timp.

– s-a văzut în retur ce înseamnă un portar cu alonjă. Astă-seară, Tătăruşanu a mai scos cel puţin un gol. Nu am nimic cu Lobonţ, dar nu are statură de portar, iar între o rezervă eternă bătrână de la AS Roma şi unul tănăr – Pantilimon – care l-a scos din poartă la City pe Joe Hart, orice om sănătos la cap îl alege pe al doilea.

– echipa a părut că nu ştie ce joacă. Nici ofensiv, nici defensiv. Nici aici, vina antrenorului nu poate fi ignorată.

ROMANIA SOCCER FIFA WORLD CUP 2014 PLAYOFFS

2. am avut jucători neinspiraţi:

– Tănase a jucat iar doar cu două viteze: încet şi foarte încet;

– în tur, Stancu a dat un gol excepţional. în retur, însă, a pedalat în gol, nu în goluri;

– Torje s-a zbătut tot timpul, a alergat şi a centrat… prost;

– Hoban nu are anvergură, nu poţi construi cu el nimic;

ROMANIA SOCCER FIFA WORLD CUP 2014 PLAYOFFS foto: EPA

3. am avut şi ghinion:

– Chiricheş s-a accidentat, absenţa lui s-a văzut clar în Grecia;

– Pintilii s-a accidentat. De accea, am fost varză la mijlocul terenului;

– Tătăruşanu s-a accidentat. De aceea, nu am avut un portar cu alonjă salvator la Atena;

–  Bourceanu a fost suspendat pentru retur, Lazăr la fel. De aceea, la Bucureşti nu am avut mijlocaşi metodişti, cu putere, pas şi şut;

– a fost un ghinion teribil să nu poţi conta la baraj pe binomul Bourceanu – Pintilii, sudat în meciurile Stelei şi cu realizări şi la Naţională.

ROMANIA - GREECE SOCCER FIFA WORLD CUP 2014 PLAY OFFS Torje FOTO: EPA

4. Urmare a lipsei de valoare individuale a prea multor jucători de la Naţională şi a lipsei unei idei de joc clare:

– jucătorii care au jucat în această dublă nu şi-au putut depăşi adversarii în duelurile unul la unu;

– urmare a acestui fapt, nu am putut verticaliza deloc, aproape toate atacurile s-au dus spre lateral şi de acolo centrări aiurea în careul grecilor. Greci care sunt specialişti în jocul de cap!

– am atacat static, fără dinamism, jucătorii de atac nu s-au demarcat;

– pe măsura trecerii timpului, cu unele excepţii (minutele de după golul egalizator de la Bucureşti, şi acela autogol!), jucătorii au fost tot mai puţin lucizi, semn clar că Naţionala nu a avut un plan de joc prestabilit, cu mai multe variante de joc, funcţie de scor.

– aspecte edificatoare: atât la Atena, cât şi la Bucureşti, Naţionala României nu a fost în stare să atace deloc pe final de joc!

ROMANIA SOCCER FIFA WORLD CUP 2014 PLAYOFFS

PS: jucători ce nu au avut loc în Naţionala lui Piţurcă: Mutu, Rădoi, Radu Ştefan, Săpunaru, Chivu, Sânmărtean. Jucători ce, în mod suprinzător, au avut loc în Naţionala lui Piţurcă: Găman, Cociş, Hoban…

ROMANIA SOCCER FIFA WORLD CUP 2014 PLAYOFFS Foto: EPA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *