Jurnalist-protestatar prin Ţara Moţilor. Că, vorba aia, “Avram Iancu suntem toţi”!

protest anti-cianuri in tara motilor la campeniTocmai m-am întors din Ţara Moţilor. Am fost la Câmpeni, Alba, la ceea ce se anunţase a fi Marea Adunare a moţilor. Am fost vreo 1.500-2.000 de oameni ce şi-au strigat patriotismul, şi-au cerut dreptul la mediu sănătos, fără cianuri la Roşia Montană, fără otrăvurile gazelor de şist. Oamenii ştiu că suntem într-un plin proces de ocupaţie. O ocupaţie economică. Cum zicea cineva, nu se mai trage cu tunul. Acum se trage cu banca. Cu corporaţia. Cu guvernul. Da, din păcate avem un guvern mic şi un premier pigmeu. Măcar de-ar fi pigmeu la el acasă. Nu la noi în grădină.

De faţă au fost vaci şi cai de-ai moţilor. Moţii şi-au împodobit dobitoacele cu bendiţe tricolore şi le-au adus la protest în chip sugestiv pentru a le arăta neîndestulaţilor din Bucureşti că în Ţara Moţilor se poate trăi şi din agricultură.

Destui dintre noi am venit de la sute de kilometri distanţă. Am vorbit cu clujeni, braşoveni, bucureşteni… M-am întâlnit cu orădeni de-ai mei, precum universitarul Orlando Balaş, cel care a transmis mesajul bihorenilor. Fără cianuri, fără gaze de şist! Un mesaj de luptă! Luptă împotriva ticăloşilor, nu împotriva jandarmilor şi a poliţiei! Orlando e convins că aceştia din urmă nu vor lupta împotriva poporului. Doamne dă să nici nu fie cazul.

Am văzut nenumărate pancarte cu chipurile lui Avram Iancu, ale lui Horea, Cloşca şi Crişan. Iar, vorba profesorului Ioan Piso, dacă noi, cei ce protestăm, ţărani, profesori, studenţi, angajaţi, tineri antreprenori, pensionari, suntem extremişti, fascişti – aşa cum ne-a catalogat Ponta – atunci şi cei pomeniţi mai sus, Eroi ai Neamului, sunt la fel! De ce? Pentru că şi ei au cerut şi au murit pentru a fi liberi în Ţara lor, pe pământurile lor. Adică ale noastre!

Aşa e. Suntem “Hoţii contra moţii” şi corporaţiile versus românii de bun simţ. Românii cu conştiinţă, cei ce s-au trezit.

Poate că până la urmă, Imnul nostru naţional o fi fost bun la ceva.

Deşteaptă-te, române!

PS: Mulţumim guvernanţilor ce au cerut Poliţiei Române să facă razie în toată ţara şi să tragă pe dreapta toate mijloacele de transport în comun. Nu cumva să se adune prea mulţi protestatari la Câmpeni şi Pungeşti.

PS2:  O întrebare deontologică:

Ca jurnalist, când vezi că cineva se îneacă şi, în afară de tine, nu mai e nimeni în preajmă, ce faci? Îi faci poză, îl/o filmezi, îi ceri detalii despre cum a ajuns în apă?

Sau îl/o salvezi?

Dar voi reveni cu detalii! Fiţi siguri de asta.

UPDATE:

Detalii: Avram Iancu şi Proclamatia de la Campeni.

Indieni in Romania

***

O galerie, sper eu sugestivă. Sunt patru calupuri separate:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *