Proteste in paralel. Din ciclul “mai bine puţini şi curaţi, decât mai multe… Realităţi!” :)

protest rosia montana oradeaÎn Piaţa Unirii protest anti-cianuri la Roşia Montană, în Parcul Traian miting anti-gaze de şist. În Piaţa Unirii, acelaşi protest duminical ce se întâmplă de o lună întreagă încoace, iniţiat de reprezentanţii societăţii civile. În Parcul Traian un demers al Laviniei Şandru, cea care a organizat festivalul de film ecologist din Băi, Eco Fest 2013. Şandru şi ceilalţi cetăţeni care se opun gazelor de şist fuseseră invitaţi să se alăture manifestării din Piaţa Unirii, de la statuia Viteazului. La emisiunea sa de la Realitatea TV, Lavinia Şandru a încurcat, însă, locaţiile, chemând lumea la protest împotriva gazelor de şist, în faţa Prefecturii Bihor, în loc s-o cheme în Piaţa Unirii! Astfel s-a ajuns ca, în locul unei manifestări de amploare, la Oradea au avut loc două mişcări de protest mai mici. 80-100 de protestatari în Piaţa Unirii, la statuia lui Mihai Viteazul, parcă mai puţini în faţa Prefecturii.

Deşi era anunţat să pornească în marş prin oraş iar la final să ajungă în Parcul Traian, unde erau aşteptaţi de protestatarii anti-gaze de şisti, manifestanţii din Piaţa Unirii nu au mai făcut-o. Au rămas să scandeze în Piaţa Unirii şi din cauza faptului că au fost mai puţini ca duminicile trecute, dar şi pentru că exista o neîncredere faţă de sensul mitingului din faţa Prefecturii. Lavinia Şandru şi Realitatea TV nu le-au inspirat încredere unora dintre organizatorii din Piaţa Unirii, existând temeri pentru politizarea manifestării prin prezenţa la faţa locului a unor persoane implicate politic.

„Nu sunt hipster”

Sloganurile celor de la statuia lui Mihai Viteazul au fost aceleaşi. Printre ele, „Uniţi, salvăm Roşia Montană!” sau „Nu corporaţia face legislaţia!”. Remarcabilă componenţa eterogenă a grupului de manifestanţi: adolescenţi, familii tinere, oameni de vârsta a doua şi pensionari scandau laolaltă împotriva catastrofalei exploatări cu cianuri din inima Apusenilor. Exploatare de impact major, reprezentând un real pericol inclusiv pentru Oradea şi comunităţile din Bihor. Remarcabilă o tânără protestatară. Aceasta a ţinut să-şi prindă pe spate două mesaje: „NU sunt hipster” şi „După mină, potopul”.

Rugă cu Felicia Filip

Dincolo, în Parcul Traian, majoritatea manifestanţilor au venit din Sânmartin-Băile Felix, mobilizaţi inclusiv de Primăria Sânmartin. Băile Felix şi Oradea, alături de alte zone din Bihor (Tulca, Tria, Voivozi) sunt direct vizate de controversatele exploatări ale gazelor de şist. De altfel, printre cei prezenţi s-au numărat primarul Lucian Popuş şi viceprimarul Nicolae Leuce. Şi astă iarnă, cesta din urmă fusese prezent în piaţă pentru a se împotrivi gazelor de şist, alături de alţi cetăţeni şi de reprezentanţii unor ONG-uri.

Lângă Lavinia Şandru, pe scenă a urcat soprana Felicia Filip, cea care, împreună cu cei prezenţi în stradă, a spus rugăciunea „Tatăl nostru” şi a intonat imnul naţional. Dincolo de manifestarea organizată de Lavinia Şandru, deja tradiţionalii protestatari anti-cianuri la Roşia au scandat la Oradea, săptămânile trecute, inclusiv împotriva exploatării gazelor de şist.

Un mars ce nu se va opri!

E mai mult decat salvarea Rosiei. E salvarea Natiei.

One thought on “Proteste in paralel. Din ciclul “mai bine puţini şi curaţi, decât mai multe… Realităţi!” :)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *