Oradea susţine Rosia Montana: Marşul anti-cianuri a capatat un accent funerar

mars rosia montana oradea cu cosciug si coroane funerareUn coşciug simbolic a fost plimbat, duminică după-amiază, prin zona centrală a Oradiei. Manifestanţii anti-cianuri la Roşia Montană sunt cei care, astfel, le-au transmis guvernanţilor că îngroapă astfel viitorul sănătos al naţiunii. Pe coşciug erau inscripţionate următoarele localităţi: Rosia Montana, Tulca, Tria, Felix, Bârlad, Costineşti, Vama Veche – adică localităţile ameninţate de exploatări ce distrug mediul înconjutător, că este vorba despre cianuri sau despre fracturarea rocilor de sub pământ, pentru extragerea gazelor. Nu au lipsit nici coroanele funerare. „Un ultim omagiu” pentru guvernanţi: Victor Ponta, Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu sau Varujan Vosganian. De asemenea, mulţi dintre manifestanţi s-au dotat cu căşti de mineri, inscripţionate „RMGC” – mesaj ironic către compania exploatatoare.

Marşul a pornit din Piaţa Unirii pe strada Alecsandri, apoi au înconjurat Parcul 1 Decembrie prin Centrul Civic. Coloana de protestatari au ajuns apoi pe pietonală, orădenii petrecăreţi fiind invitaţi să li se alăture. „Nu staţi la bere, când ţara noastră piere!”, le-au cerut cetăţenii implicaţi, celor ce se uitau la ei de pe margine sau de la mesele teraselor.

Ponta, demisia!

Scandărilor deja tradiţionale – „Uniţi, salvăm Rosia Montana!”, „Trădarea de ţară, în aur se măsoară” sau „Nu corporaţia face legislaţia!” li s-au alăturat şi altele, cei îi vizează direct pe guvernanţi. „Demisia!”, „Ponta nu uita, Roşia nu e a ta”, „Jos corupţii!” sau „USL şi PDL, aceeaşi mizerie!”. De asemenea, s-a scandat şi împotriva exploatării gazelor de şist.

În Parcul Traian a vorbit Orlando Balaş, care i-a pasat rapid microfonul lui Cătălin Popa. „Nu poţi amaneta viitorul unui popor pentru bani atât de puţini, pentru comisioane. Suntem conduşi ori de nişte idioţi, ori de nişte şpăgari”, a clamat Popa.

protest rosia montana - oradea

Orădenilor a ţinut să li se adreseze şi franţuzoaica Chantal Maas, de la Liga europeană pentru depoluarea Copşei Mici. Chantal Maas le-a transmis protestatarilor că a sesizat Comisia Europeană despre declaraţiile guvernanţilor români, care afirmă că cianurile nu sunt periculoase. De atfel, Maas i-a invitat pe toţi cei care ignoră periculele la adresa sănătăţii, să vină la Copşa Mică să mănânce roşii şi castraveţi cu metale grele şi să bea un păhărel cu cianură. La Oradea este prezent şi Philippe Blasen, corespondent al ziarului luxemburghez „Luxemburger Wort”, venit de la Cluj pentru a relata şi despre protestele anti-cianuri de la Oradea, ne-a informat Orlando Balaş, profesor universitar şi susţinător al cauzei ecologiste. La marşul anti-cianuri s-au alăturat mai multe persoane care protestaseră înainte împotriva Legii eutanasierii câinilor fără stăpân.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *