Băieţii cei răi şi flacoanele cu pietricele

pontaur - protest rosia montana oradeaFără nici cea mai mică urmă de jenă, Victor Ponta continuă catastrofala tradiţie a politicienilor care una spun în Opoziţie şi alta fac la Putere. Îmi aduc aminte de acel Victor Ponta care, la investirea Guvernului MRU, în februarie 2012, ca lider al Opoziţiei îi transmitea premierului Ungureanu că exploatarea cu cianuri de la Roşia Montană este toxică, indezirabilă. Lipsit la acea vreme de butoanele Puterii, Ponta îi atrăgea atenţia lui Ungureanu asupra caracatitei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), care acaparează mass-media şi politicieni, laolaltă, într-un efort propagandistic de o dimensiune financiară nemaîntâlnită în Romania. Totul pentru a-i convinge pe români cât de bune-s cianurile şi, vezi Doamne, ce mari avantaje economice sunt. Or fi, prin buzunarele altora.

În acea perioadă pre-electorală Ponta poza în politicianul curat, care susţine militantismul ecologic. Pentru a părea şi mai credibil, îl punea pe listele USL pentru Parlament pe Remus Cernea, liderul verzilor din România. Profitând şi de putregaiul regimului Băsescu – PDL, mişcările lui Ponta au prins, propulsându-l şi apoi confirmându-l premier. Trecând victorios prin anul electoral 2012, Ponta nu a aşteptat prea mult, dându-şi, iată, arama pe faţă în anul de graţie 2013. Un an post-electoral deja clasic, în care politicienii îşi arată faţa hidoasă. Acum, bugetarii, şi nu numai ei, ar trebui să-şi aducă aminte de „întâmplările” din anul 2010, post-alegeri prezidenţiale.

Opozantul politic anti-cianuri din 2012 s-a transformat într-un singur an în premierul care include cianurile în planul naţional de investiţii! Cum aşa, domnule Ponta, aţi avut o revelaţie în birourile coruptului Palat Victoria? Este acesta unul dintre punctele secrete ale acordului de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu (un alt ultra-cunoscut susţinător al proiectului minier de la Roşia Montană)?

tradarea de tara - protest rosia montana oradea

Dincolo, la liberali, vedem un Crin Antonescu bucuros că i se oferă prilejul de a fura startul. Cum care cursă? Cea pentru Cotroceni. Doar nu aţi uitat? Antonescu a profitat şmechereşte de transformarea subită a lui Victor Ponta în „băiatul cel rău” pentru a anunţa că atât el, cât şi partidul vor vota împotriva legii Roşia Montană, trimisă de Guvern în Parlament. Încercând să deturneze în favoarea sa protestele masive din stradă, Antonescu vorbeşte despre suspiciunea publică privind corupţia politicienilor la vârf în cazul Roşia Montană. Trece, însă, cu vederea faptul că însăşi soţia sa, europarlamentarul Adina Vălean, cea care iniţial fusese împotriva proiectului cu cianuri al Gold Corporation, a schimbat taberele, făcând lobby cianurilor.

Aşa e, domnule Crin Antonescu. Lumea e proastă, uită şi vă va înghiţi gogoriţele electorale, pentru a le întoarce apoi dosul, ca răsplată, o dată ajuns cu sacii-n căruţă. Dar dacă vi se pregăteşte o surpriză? Flacoanele cu pietricele din stradă par a spune deja o altă poveste. Una cu totul nouă pentru societatea românească. Poate că nu e vorba doar despre salvarea Roşiei Montană, ci a noastră, a tuturor, ca societate. Cum? Uniţi, eliberaţi de laşitate, într-o conştiinţă curată.

Reportaj de la faţa locului:

Aurul lor sau munţii noştri, la Rosia Montana?

protest rosia montana oradea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *