Dormi linistit in timp ce Ponta iti pregateste otrava cu cianura

jos-masca victor ponta rosia montanaDa, politica e un compromis. Politicienii una spun în Opoziţie şi alta “fumează” la Putere. Sunt nişte Dr.Jakyl&Mr.Hyde. Oameni alunecoşi, cu mai multe feţe. Unii i-ar numi hoţi. Şi zău că n-ai cum să-i contrazici pe cei cu pică pe politruci, de vreme ce pentru “cravatarii” cu steaguri în spate banul public e sursa şi resursa primară. Cu votul nostru, desigur. Alţii i-ar face mincinoşi, fără scrupule, măscărici. Nici una dintre acestea nu se compară cu Trădarea. Da, ştiu, fiecare din aceste apelative conţin o doză de trădare intrinsecă. Ca şi doza de otravă care ţi se pregăteşte acum.

Trădare e ceea ce face acum Guvernul Ponta în cazul Roşia Montană, după ce îmbrăţişase şi gazele de şist. Ne amanetează viitorul, distrugându-ne mediul, otrăvindu-ne apa şi topindu-ne munţii.

Mizând pe memoria colectivă scurtă şi apatia poporului (da, somnul naţiunii naşte monştri!), Ponta le dă pe toate la întors, cu o seninătate care mă sperie. Acuza că a pactizat cu miliardarii occidentali care vor să ne ia aurul şi să ne otrăvească în acelaşi timp fusese unul dintre capetele de acuzare formulate de USL în moţiunea care a condus la căderea Guvernului PDL, anul trecut. Eu cu urechile mele l-am auzit pe Victor Ponta când se erija în apărător al avuţiei naţionale (verde şi auriferă), înfierându-i pe cei ce vor să dea undă verde exploatării cu cianuri de la Roşia Montană. La fel fusese şi cu gazele de şist. Ca să ne ia ochii cât de ecologist e el, Ponta l-a adus în Parlament pe post de breloc pe Remus Cernea. Post-alegeri, cei doi şi-au separat drumurile rapid. Interesant, nu?

Acum, acelaşi Ponta cu Guvernul său încheie un pact cu RMGC şi pasează, cică, problema Parlamentului. Adică, în fapt, anexei Guvernului. Lucru recunoscut şi reclamat, de altfel, inclusiv de parlamentari USL. Totuşi, cât de retardaţi ne credeţi, dle Pinocchio Ponta?

Pentru ce vreţi să ne daţi otrava chiar dvs, dle Ponta?  De ce vă deziceţi de dvs însuşi, în decurs de doar un an? Care este motivul pentru care ar trebui să dispară tot patrimoniul cultural de la Roşia Montană? De ce galeriile romane şi urmele exploatărilor aurifere dacice, istorie vie a neamului ăstuia, trebuie să fie îngropate acum, o dată cu exploatarea catastrofă? De ce vreţi să ne topiţi Apusenii? Care este logica să inunzi o vale verde pentru a face loc unui lac – gazdă a cianurilor, cu volum cât Vidraru?

victor-ponta-crin-antonescuAm tot scris despre Roşia Montană. Am fost şi la faţa locului. Am constatat şi ignoranţa concetăţenilor. Cei ce susţin proiectul îi tot dau înainte cu locurile de muncă, ignorând faptul că acestea vor fi ocupate în bună măsură de “specialiştii” aduşi de Roşia Montană Gold Corporation de prin alte părţi. Vezi cazul autostrăzii Transilvania, realizată (atât cât a fost) cu turcaleţi şi alte naţii. Cu câteva miuţe de locuri de muncă nu faci primăvară. Plus că şi acestea sunt limitate în timp. Într-o zonă bucolică, în cea mai veche localitate din România, s-ar putea deschide alte perspective. Turistice. La fel ca în alte părţi. Nu se vrea. Se doreşte, în schimb, o exploatare-catastrofă, de dimensiuni fără precedent în Europa, care înfricoşează. Nu exagerez când spun că acolo va veni Apocalipsa. Acolo? Adică aici, în inima Apusenilor.

Tot ce poţi cuprinde cu ochii la Roşia Montană, tot orizonul, munţi, dealuri, vor dispărea pentru a apărea în loc o zonă ce va semăna cu una post-nucleară, deşertificată,, din care omul şi natura vor fi fost alungate. Va apărea în loc un lac imens, plin cu cianuri, despre care nimeni nu poate garanta că nu se va infiltra la un moment dat în pânza freatică şi, de aici, în tot bazinul hidrografic al Ardealului.

Da, dom’le, exploatări cu cianuri s-au mai făcut şi prin alte părţi. Pe unde? Prin deşertul australian şi prin pustietăţile canadiene şi suedeze. Adică acolo unde nu găseşti ţipenie de om pe mii de kilometri pătraţi. Nu e cazul în Ardeal, din câte ştiu eu. Sau poate că între timp s-a golit Ţara Moţilor. E un “mic amănunt” de care ar trebui să ţină seama cei cărora le curg balele după lingouri.

oradea rosia montana

Orădenilor le aduc aminte că până la Roşia Montană sunt doar 178 de kilometri. În linie dreaptă mult mai puţini. Beiuşul la 113 kilometri. Baia de Criş a Crăioşorului, la 58 iar Arieşeniul la numai 55 de kilometri! Halal turism pe schiuri, la o aruncătură de băţ de “Apocalypse Now”. Cum izvorele râurilor noastre sunt în munţi, Crişurile chiar în Apuseni, cred că e evident ce distanţe infime sunt aceastea, când e vorba despre cursul apelor.

Cufundaţi în problemele noastre personale, nu mai ştim să facem un pas în spate, să vedem tabloul cel mare. Tare mi-e că “ăştia” vor să ne otrăvească, iar noi, ca oile, behăim despre fleacuri şi nu vedem cum ni se amanetează viitorul pe nesimţite.

Gabriel Resources – investitorul de la Roşia Montană – a ştiut cum să închidă concomitent gura politicienilor şi a presei. Cu “munţi” de bani. Aţi auzit vreo campanie demarată de presa centrală sau măcar una demarată de presa locală, în afară de vreun articol-două? În schimb, aţi asistat cu toţii la reclamele care au invadat mass-media. Că oamenii de la Roşia vor să muncească. Care oameni, cei care s-au mutat deja de mult de acolo, cumpăraţi de RMGC? Cei care trăiesc acum pe spezele investitorului?

În zona Roşia Montană cică nu s-ar putea face altceva decât minerit. Cum se explică asta? Oare nu pentru că a fost declarată zonă monoindustrială de autorităţile cumpărate de banii investitorului? Nu cumva orice altceva e împiedicat din faşă? Oare pentru că RMGC a cumpărat deja toate terenurile de pe-acolo, nu cumva cineva să-şi ridice vreo pensiune? Cred că v-aţi prins deja. Interogaţiile sunt de prisos.

Dormi liniştit, române, Guvernul Ponta lucrează pentru tine.

“PDL+USL=aceeaşi mizerie”. Sad But True, vorba cântecului.

Bibliografie:

Reportaj de la faţa locului:

http://www.calincorpas.ro/2012/09/aurul-lor-sau-muntii-nostri-la-rosia-montana/

Dacă doriţi să aveţi habar de ce se opune Academia Română proiectului cianuristic:

http://www.calincorpas.ro/2012/02/academia-romana-despre-cianurile-de-la-rosia-montana/

Ştiri:

Intelegerea dintre Guvernul Ponta si Rosia Montana Gold Corporation

O femeie de la Salvati Rosia Montana a zdrobit o rosie pe tableta ministrului Sova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *