Ambitioasa Frau Claudia Timofte, Kanzelar de Bihor.

Claudia Timofte, singura femeie ce-a răzbit între şapte bărbaţi, cu ocazia vizitei la Prefectura Bihor a academicianului Nicolae Dabija, adus de Vatra Românească.Cum tot mai multe femei activează în politica bihoreană, socot că e de datoria mea (aproape patologică, recunosc) de ziarist cu blog să mai scriu despre ele şi altfel decât o fac în respectabilul JB, cu “alter-ego”-ul său în biţi, Bihor Online, cunoscut Marelui Public ca Bihon.ro.

După scrierea despre doamna Cherecheş, o adevărată lady, zic alte guri bune, am primit diverse reacţii. Şi bune, şi rele. Desigur, nu de la împricinata, aşa cum îi şi şade bine unui subiect (cu adevărat) uman, ce-şi înţelege tarele şi avatarele (sîc!) rolului public. Şi care, iertaţi-mi divagaţia în formă continuă, de multe ori seamănă cu un poster numai bun de luat la ţintă. Şi la propriu, şi la figurat. Cum arată şi se simt săgeţile, asta deja e altă poveste…

Aşadar, în acest episod e vorba despre Claudia  Timofte. Voi fi destul de scurt. Doamna în roşu de la Prefectură ne arată mare ambiţ’ în politică. Parol, monşer!, ar zice unii care îi găsesc molii în pardesiu. Şi acelea ambiţioase, desigur.

Doamna Timofte, cadru universitar. Predă drept diplomatic şi consular. Doamna profesor sau, pur şi simplu Claudia, pentru cei cărora le permite, este Directorul Cancelariei prefectului Claudiu. Pop. Adrian. O tipă simpatică, ar zice unii băieţi mai spălaţi de prin cartier. O şefă de Cancelarie cu poftă. Cu râvnă. Cu avânt. Dar să nu uzăm de toate sinonimele. N-ar fi nici frumos, nici prea elegant. Mai ales când scriem despre persoană pe care chiar s-ar putea să o apreciem la justa ei valoare. Valoare care, desigur, nu e încă una fixată. Nici nu cred că dumneaei şi-ar dori asta. Ar fi şi prea devreme, în doar a patra decadă a vieţii sale…

Să-mi revin puţin din divagaţia aparent abisală şi să spun sec şi la obiect, ce-i reproşează “cârco-cercetaşii” dnei şef de “Pop-Kanzelarie”. Sau, ca să-mi dau eu un avânt filo-german, doamnei Kanzelar, Frau Timofte.  Aşadar, iată ce i se trece doamnei pe răboj, cu sau fără fun(damen)te:

1. Că s-a prezentat de 1 Decembrie în coloana oficială a Prefecturii, la momentul depunerii coroanelor, alături de prefect şi de subprefect. Deşi, spun cârco-cercetaşii cutumelor, nu ar fi avut ce căuta acolo. Nu că n-ar fi dat bine cu paltonul roşu social-democrat în decor, ci pentru că nu i-ar fi permis gradul funcţiei prefecturale. Prin prezenţa-i, Claudia a consemnat o premieră la care o altă impetuoasă, predecesoara Adelina Coste, nici măcar c-a îndrăznit.

2. Că s-a “postat” la prezidiu, la şedinţa de instruire a preşedinţilor secţiilor de votare, desfăşurată la Casa de Cultură a Sindicatelor. Cârco-cercetaşii spun că Claudia noast’ă nu a luat loc oriunde, ci chiar pe axu’ prezidiului. Adică dna Kanzelar s-o fi aşezat chiar mai “zentral” decât însuşi Monsieur prefect, Claudiu Pop. Altfel un tip cu mâini invidiant de fine…

3. Că nu prea ratează evenimentele publicabile în presă, după modelul brevetat de un alt “soţial”-democrat, cu nume împrumutat de la râul Mureş – “Băiat-bun Ovi”. Nu contează că în cazul Frau Timofte vorbim, bunăoară, despre o lansare de lampioane din faţa Teatrului de Stat sau de vizitele unor academicieni de peste Prut la Prefectură.

Dar astea sunt critici de la lume adunate şi-napoi la lume date. Nu trageţi în pianist, bitte!

PS: keep on marching in red, but beware of the circumstances! (my personal advice, if I may).

PS2: scuzaţ’ “englejizmele” de final. Le stăpânesc mai bine decât “jermanismele”. De altfel, acestea din urmă ar putea fi luate ca şi compliment. Nu în fiecare zi cineva îţi aluzionează asemuiri gratuite cu Frau Merkel.

Claudia Timofte, fana lui Adrian Năstase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *