„God Save The Queen!” şi „Traiasca Regele!”

filarmonica de stat oradea concert regalOradea şi-a marcat ziua de sărbătoare şi printr-un concert simfonic cu aer regal, ţinut vineri seara de Filarmonica de Stat Oradea la Teatrul de Stat Regina Maria. Principii Radu şi Nicolae au sosit la Teatru în ţinute impecabile – aşa-numitul smoching – iar arhiducesa Maria Magdalena s-a distins printr-o elegantă rochie de culoare albastră. Înalţii oaspeţi au fost întâmpinaţi de primarul Ilie Bolojan, de managerul Teatrului, Daniel Vulcu şi de cel al Filarmonicii, Todor Albert. Vulcu s-a remarcat, la rându-i, printr-un costum de gală similar celor purtate de Alteţele Lor Regale. Principii şi arhiducesa au luat loc în loja centrală, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa.

În sala mare a Teatrului şi-au făcut apariţia mai multe feţe cunoscute: şefi de instituţii, oameni de cultură, oameni de afaceri sau orădeni spectatori fideli ai concertelor oferite de Filarmonică, de obicei joia. Oameni de afaceri precum Ioan Micula şi Beniamin Rus au atras atenţia prin ţinutele de gală cu care s-au prezentat, optând pentru papion în locul cravatei.

oficialitati concert regal

God Save The Queen!

Concertul a început cu o întârzire de circa 15 minute faţă de ora 19, programată iniţial. Orchestra Filarmonicii a început, însoţită de cor, cu „Zadok the Priest”, semnat de Georg Friedrich Händel, compus în 1727 pentru încoronarea lui George al II-lea al Marii Britanii. Această compoziţie a rămas, în mod tradiţional, imnul folosit la încoronarea fiecărui monarh al Regatului Unit. Imnul a fost ales în deschiderea concertului ca o dedicaţie pentru Regina Maria a României, născută Principesă de Edinburgh, a cărei bunică fusese însăşi Regina Victoria a Marii Britanii – cel mai longeviv monarh din istoria Imperiului Britanic. Astfel, s-a putut auzi şi în sala teatrului orădean intonat solemn arhicunoscutul vers „God Save The King/Queen!”.

După aceea, a intrat în scenă violonistul bucureştean Gabriel Croitoriu, care a oferit o mostră de virtuozitate susţinând partida solistică a lucrării semnate de Camille Saint-Saëns, „Introducere şi rondo capriccioso”.

Trăiască Regele!” – un imn vibrant

Dirijată de Romeo Rîmbu, orchestra Filarmonicii de Stat Oradea a ţinut să sublinieze şi tradiţia culturii maghiare ce şi-a pus amprenta asupra oraşului, interpretând Rapsodia ungară nr. 2 de Franz Liszt. A urmat apoi Poema română a lui George Enescu – un artist favorit al Casei Regale. Poema română s-a încheiat cu fostul Imn de Stat al României – „Traiasca Regele!”. A fost, de altfel, punctul culminant al concertului, publicul spectator ridicându-se în picioare pentru a asculta vibrantele acorduri ale Imnului Regal. Reacţia publicului s-a transformat în bisuri ale Imnului Regal „Traiasca Regele!” – de altfel cel mai longeviv imn din Istoria României – vreme de 64 de ani, între 1884 şi 1948. Din păcate, corul Filarmonicii nu a îndrăznit să cânte frumoasele versuri ale solemnului imn închinat Regelui şi Patriei.

Concertul s-a încheiat după o oră şi circa 10 minute, cu generoasele aplauze oferite minute în şir de publicul orădean admirator al Casei Regale a României. Alteţele Lor Regale au răsplătit aplauzele salutându-i pe orădeni din lojă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *