Opera şi opereta în ritm de ceardas, la Filarmonica din Oradea

opera la filarmonica de stat oradeaFilarmonica de Stat din Oradea şi-a luat la revedere de la spectatori pentru trei luni. Închiderea stagiunii 2011-2012 a însemnat o gală de opera care a adus în faţa publicului orădean trei artişti lirici cu prestanţă: soprana Carmen Gurban – solista Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, mezzosoprana Antonina Mînecan-Parghel – absolventă a şcolii lirice de la Odessa şi tenorul Tony Bardon – solist al ambelor teatre lirice din Cluj-Napoca. Dirijor a fost consacratul Victor Dumănescu.Vreme de două ceasuri, generosul public orădean a fost delectat cu arii celebre de operă şi operetă. După uvertura I vespri siciliani, de Verdi – intepretată de Filarmonică, orchestra orădeană i-a acompaniat pe cei trei artişti lirici. Antonina Parghel a interpretat aria Stride la vampa, din Il Trovatore, de Verdi, după care Tony Bardon a încărcat de emoţie scena sălii Enescu-Bartok, interpretând aria „Una furtiva lagrima”, din opera Elixirul dragostei, de Donizetti. Carmen Gurban a smuls ropote de aplauze cu interpretarea sa a frumoasei arii Pace, pace, mio Dio!, din opera La forza del destino, de Verdi.

După un intermezzo din opera Pagliacci (Leoncavollo) şi aria Re dell’abisso (Verdi), prima parte a spectacolului s-a încheiat cu romanticul duet Alfredo – Violett din aria Parigi, o cara (La Traviata, de Verdi), interpretat de Bardon şi Gurban.

Ritmurile lui Kalman

Partea a doua a galei s-a deschis cu uvertura Leichte Kavallerie a compozitorului austriac Franz von Suppé, după care Carmen Gurban a interpretat superba arie Seguidilla, din opera Carmen, de Bizet. Din repertoriu nu a lipsit nici opera Faust, de Gounod, cu aria „La nuit de Walpurgis”.

S-a trecut apoi la repertoriul compozitorului maghiar de origine evreiască Emmerich (Imre) Kalman, cel care a reuşit să impregneze compoziţiilor sale de operetă un aer specific unguresc – de ceardas. Tony Bardon a entuziasmat publicul în rolul contelui Tassilo, în piesa „Komm, Zigan!”, din opereta Contesa Mariţa (Gräfin Mariza, în germană). Au urmat Aria Silviei şi duetul Edwin – Silvia (Bardon – Gurban) – „Weisst du es noch?”, din opereta Silvia („Die Csárdásfürstin“ sau „Prințesa Ceardașului”), de acelaşi compozitor Kalman.

Ropotele de aplauze atât din timpul spectacolului cât şi de la finalul galei au dat nota acestei inspirate închideri stagionale la Filarmonica de Stat din Oradea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *