Bolojan – secondat de doi M – Muresan&Malan. UDMR, pe dinafară.

Ovidiu Muresan Mircea Malan

Aşa cum le-a transmis udemeriştilor obraznici (pentru că l-au criticat) în campania electorală, necruţătorul Bolojan nu i-a mai luat la şefia Primăriei. Orădenii i-au votat pe Bolojan şi USL la pachet, astfel încât USL a obţinut două treimi din Consiliul Local.

Biro Rozalia a fost retrogradată din rangul de viceprimăriţă, în care-o credeam deja eternă. Din 2001, Biro făcea şi desfăcea în Primăria Oradea, sub trei primari: Filip, Groza (câteva luni) şi Bolojan.

Oarecum ironic, Bolojan i-a rezervat Rozaliei o foarte palidă consolare: postul de preşedintă a comisiei de învăţământ şi cultură din Consiliul Local. Asta ca să nu fie doar un consilier local oarecare.

Angajatul Romtelecom, economistul Ovidiu Mureşan este primul viceprimar al Oradiei. Nu de alta, dar a obţinut 24 de voturi. Doar pedeliştii nu l-au votat. În schimb, pe Muresan l-au dorit patru partide: PSD, PNL, PC şi chiar şi UDMR. Semn că alianţa PSD – UDMR are un viitor frumos în Bihor… Udemeriştii nu puteau uita faptul că PSD-ul lui Mang i-au adus, totuşi, la Putere, în Consiliul Judeţean, alături de USL. Pentru că liberalii lui Popa&Bolojan i-ar fi vrut pe udemerişti trecuţi total în Opoziţie, atât în Oradea cât şi la Judeţ.

Avocatul Mircea Mălan este celălalt viceprimar dorit de Ilie Bolojan. El îi succede în funcţie colegei sale de partid, Florica Cherecheş.

Ilie Bolojan primar la al doilea mandatRămâne de văzut ce atribuţii le va delega Bolojan celor doi. De asemenea, rămâne de văzut cât timp vor mai sta pe funcţii oamenii UDMR din instituţiile subordonate Primăriei. E vorba despre Csuzi Istvan (OTL), Koncsek Zita (ASCO) şi Bimbo Szuhai Tibor (adjunct la RAPAS).

La şedinţa de constituire a Consiliului Local a asistat episcopul ortodox Sofronie Drincec, pe care preşedintele ales al Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a ţinut să-l conducă, atunci când înaltul ierarh a ales să părăsească sala Traian Moşoiu a Primăriei.

Cornel Popa si episcopul Sofronie Drincec

Un alt aspect ce merită punctat: pe toată durata şedinţei de constituire a Consiliului Local, preşedintele Cornel Popa a stat alături de subprefectul Cristian Bitea. Deşi e fost membru al PD, Bitea e susţinut acum de PNL Bihor pentru funcţia de subprefect. De altfel, cei doi au mers apoi împreună în judeţ, la investirea primarilor şi a consiliilor locale din Aleşd şi Beiuş.

Cornel Popa Cristian Bitea

A fost prezent şi preşedintele conservatorilor bihoreni, Traian Bodea, care a reuşit să-şi strecoare în Legislativul municipal un consilier, pe lista USL.

A lipsit, în schimb, celălalt co-lider al USL Bihor, Ioan Mang. Nici nu-i de mirare, de vreme ce Mang e solidar cu UDMR. Iar Bolojan s-a încăpăţânat să se descotorosească de UDMR în Oradea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *