Bihorul are Pestera cu Cristale, la Rosia

pestera cu cristale rosia bihor

Bihorul turistic se îmbogăţeşte cu încă o peşteră amenajată, ce va fi deschisă publicului larg în comuna Roşia, din sud-estul judeţului. E vorba despre Pestera cu Cristale, descoperită de minerii din mina Farcu, în 1987.

Amenajarea peşterii a debutat însă abia la începutul acestui an, printr-un proiect câştigat de Centrul de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor. Acest ONG de mediu este custodele Munţilor Pădurea Craiului şi a câştigat un grant finanţat de un organism aflat în subordinea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Peştera a fost curăţată, s-au montat scări de acces şi a fost introdus curent electric. A fost preferată lumina de tip LED – o lumină rece care nu afectează cristalele din peşteră. Valoarea proiectului de amenajare a peşterii se ridică la 70.000 de euro. Jumătate din bani au fost asiguraţi de ONU, iar cealaltă jumătate de Primăria Rosia. Firma Ecopiro, cea care deţine licenţa de exploatare a bauxitei la mina Farcu, a asigurat suportul logistic pentru amenajarea acestei peşteri.

Vor tiroliană, trenuleţ, lift

Viorel Lascu de la Centrul de Arii Protejate este omul care a avut iniţiativa amenajării acestei peşteri. „Specificul peşterii este dat de nişte «libelule» din cristal transparente, care atârnă de tavan şi care dau o particularitate. Peştera are 250 de metri, din care vizitabilă este astăzi doar o treime.

Celalată vizitabilă va fi vizitabilă doar în grupuri foarte mici”, spune Lascu arătând că pentru acel sector al peşterii pe viitor se va realiza o tiroliană, iar amatorii de senzaţii tari vor fi instalaţi într-un ham, din care vor putea vedea peisajul cristalin al acestei peşteri. „Va fi o tiroliană din cablu, într-un ham, te uiţi în stânga, dreapta, faci poze… Va fi o chestie inedită. Nu mai există nicăieri în lume aşa ceva”, ne-a spus, vineri, Lascu, adăugând că pe viitor această peşteră din mină va fi dotată cu un trenuleţ electric şi un lift.

pestera cu cristale rosia bihor

La Peştera cu Cristale va fi realizat şi un laborator în care se va studia modul de formare şi conservare a formaţiunilor minerale, precum şi vietăţile micro şi macro nevertebrate din apa de picurare şi din bazinaşe. Andrei Acs, de la Centrul de Arii Protejate, a arătat că ghizii peşterii vor fi selecţionaţi dintre localnici, administratorii peşterii vor fi tot localnici şi doar managementul va fi asigurat de CAPDD şi Primăria Roşia. 15 lei va fi biletul pentru adulţi, 10 lei pentru copii şi tot 10 lei, pentru grupuri de peste zece persoane.

Parc de aventuri

Comuna Rosia îşi realizează un viitor turistic. De ani de zile, zona este atractivă pentru turişti. Primarul Florin Bonca are însă planuri mari. Pe lângă Pestera cu Cristale, primarul vrea şi un parc de aventuri, amenajat în apropierea peşterii. Se va realiza un centru de primire a turiştilor şi alte trasee atractive pentru aceştia. În total, planurile turistice ale Roşiei se ridică la 700-800.000 de euro. „Pe Măsura 3.1.3. avem depus un traseu turistic pe Cheile Cuţii. Chei de o rară frumuseţe şi pe care se găseşte un lanţ de peşteri: Peştera Rece şi Peştera Vacii, care ar putea fi amenajate. De asemenea, avem Cheile Lazurilor. Acolo avem un proiect de Hotărâre de Guvern”, ne încredinţează primarul.

viorel lascu cornel popa

Vineri, la faţa locului a ţinut să fie prezent şi preşedintele ales al Consiliului Judeţean, senatorul Cornel Popa. În programul electoral al lui Popa figurează şi revitalizarea turistică a judeţului. Preşedintele i-a caracterizat pe cei care au avut iniţiativa şi au muncit pentru amenajarea peşterii ca fiind „oameni minunaţi”. „De aici încolo, prin lucrările care se vor face, iluminatul peşterii, traseele, va fi în scurt timp o peşteră care va aduce bani atât pentru comuna Rosia cât şi pentru bugetul judeţului. Unul dintre punctele mele din program a fost chiar acest lucru: să redăm circuitului turistic aceste peşteri despre care spuneam că sunt în număr impresionat în judeţul Bihor. Avem datoria de a face asemenea lucrări. Va trebui să căutăm fonduri, să accesăm fonduri europene, bani pentru confinanţări, pentru că orice zi pierdută e pierdută şi pentru frumuseţeea peşterilor, pentru că ar putea fi distruse. Dar sunt zile pierdute şi pentru a aduna bani pentru bugetele noastre, că vorbim despre cele locale, judeţene sau naţionale”, a afirmat preşedintele ales al CJ Bihor. Spunând că aceste peşteri pot fi distruse, dacă nu sunt îngrijite, Popa a făcut referire la furtul de cristale din această peşteră. De la descoperirea ei, în 1987, de către mineri, peştera a fost ani de zile devastată, cristalele fiind luate din peşteră pentru a fi comercializate. Noroc că în 1991 s-a prăbuşit intrarea în peşteră, accesul amatorilor de cristale fiind blocat.

pestera cu cristale comuna rosia bihor

Şi la Meziad

Paul Iacobaş a dezvăluit vineri că Centrul de Arii Protejate va amenaja tot în acest an şi Peştera Meziad, urmând ca şi acea peşteră să fie iluminată. Se doreşte şi punerea la punct a unui plan de management integrat, prin care să fie puse în valoare atracţiile din Munţii Pădurea Craiului.

„La Meziad avem un proiect similar: amenajare la cele mai înalte standarde, de siguranţă şi de impact minim în mediu. Anul acesta vom începe un proiect mai mare. Vom lucra împreună cu specialişti şi cu cele 18 comunităţi din zonă să dezvoltăm un plan de management pentru această zonă în care toată lumea să se regăsească: atât conservarea naturii cât şi dezvoltarea economică şi care să dea o direcţie de mers pe următorii zece ani pentru întreaga zonă din toate punctele de vedere”, a dezvăluit Iacobaş planurile CAPDD Bihor.

De doi ani încoace, Centrul de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor este custodele atracţiilor din Munţii Pădurea Craiului, desemnat de Ministerul Mediului. În total 40.000 de hectare cuprinse în situl Natura 2000, ce găzduieşte 2.000 de peşteri, din care 200 vizitabile fără a vreo dificultate majoră, în ciuda accesului mai dificil la aceste formaţiuni.

12 peşteri sunt accesibile publicului larg, iar patru sunt amenajate: Peştera Vadu Crişului, Ungurul Mare, Pestera cu Cristale şi Peştera Meziad. CAPDD a câştigat custodia acestor munţi la Ministerul Mediului, acumulând 92 de puncte, în detrimentul Romsilva, care a obţinut 38 de puncte la concurs.

One thought on “Bihorul are Pestera cu Cristale, la Rosia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *