Opera la Oradea pentru statuia lui Menumorut

proiectul statuii lui MenumorutÎn Oradea am putea avea nu doar strada Menumorut, ci şi statuia voievodului de Biharia din primul mileniu. Iniţiativa aparţine Vatrei Româneşti şi Asociaţiei Culturale Menumorut. Reprezentanţii celor două asociaţii culturale consideră că Oradea are nevoie şi de un asemenea monument, în semn de respect faţă de acest înaintaş, care domnea pe ţara Crişanei în secolele IX şi X, până la venirea ungurilor.

Sculptorul Cornel Durgheu a realizat proiectul statuii. „Prin aceste idei vrem să respectăm istoria neamului, inclusiv printr-o realizare ulterioară a statuii Regelui Ferdinand”, merge Durgheu cu gândul şi mai departe.

În sprijinul realizării acestei idei, pe 24 iunie, la Teatrul Regina Maria va avea loc un spectacol de excepţie, la care şi-au dat concursul, gratuit, tenorul Alexandru Badea şi soprana Elena Dediu. Cei doi artişti obişnuiţi ai scenei internaţionale vor apărea pe scena teatrului orădean acompaniaţi de orchestra Filarmonicii din Oradea. Dirijor va fi Radu Popa. „Vor fi arii de operă, în principal dar şi unul sau două cântece napoletane precum şi cum cântecel românesc spre final. Vom interpreta solo şi în duet”, a anunţat tenorul Alexandru Badea, ieri, de la sediul Vetrei Româneşti, filiala Bihor.

Născut la Oradea, tenorul Badea s-a alăturat iniţiativei VR, dat fiind faptul că tatăl său, Alexandru Badea senior, i-a cerut ajutorul pentru materializarea statuii. Spectacolul se doreşte a fi unul de gală, iar preţurile vor fi în ton cu ţinuta căreia i se pregăteşte concertului. Preţul biletelor variază de la 50 de lei, la 70 lei, 100 lei şi chiar 150 de lei, a anunţat Alexandru Badea senior.

vatra romaneasca si tenorul badea (in centru, in negru)

Un monument impunător

Menumorut este înfăţişat într-o statuie ecvestră, înaltă de 12 metri. Vatra Românească propune amplasarea ei la intersecţia bulevardelor Dacia şi Decebal. Realizatorul proiectului statuar îl vede pe voievod turnat în bronz, cu un soclu din beton armat şi travertin. Durgheu a dorit evitarea marmurii, pentru ca statuia să fie rezistentă la eroziuni. Alexandru Badea senior estimează costul statuii la maximum 550.000 euro. Vicepreşedinte al Vetrei şi preşedinte al Asociaţiei Menumorut, Ioan Chivari afirmă că a primit promisiuni de la Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean pentru sprijinirea acestui proiect. „Dacă ne-ar da şi nouă măcar 10% din cât a primit UDMR pentru proiecte asemănătoare, ar fi foarte bine”, spune Chivari. Şeful Direcţiei Judeţene de Cultură, Lucian Silaghi, este un alt susţinător al proiectului.

Gala de operă din 24 iunie face parte din campania de strângere a fondurilor necesare realizării statuii. Preşedintele VR Bihor, Gheorghe Damian, spune că se va face apel la personalităţi marcante, precum şi la administraţiile locale din Bihor şi Ardeal, pentru ca Menumorut să fie un punct de referinţă în Oradea.

Donaţii sunt aşteptate în conturile deschise la CEC Bank, sucursala Oradea.

Pentru lei: RO52CECEBH0130RON0605055;

Pentru euro: RO19CECEBH01C1EUR0636875.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *