Matinal şi cinemaniac, la TVS

corpas tvRecord televiziv personal: Am fost astăzi la TVS, în două emisiuni. De dimineaţă am fost în direct, la Capuccino de dimineaţă (desigur!), cu Mihaela Bar. De altfel, la această emisiune apar aproape săptămânal, pentru o jumătate de oră, de la ora 9.30-9.40. Azi am stat mai mult, pentru că emisiunea a fost mai aerisită. 🙂

Apoi, după-amiază, am fost invitat de Patricia Peev, la emisiunea Cinemaniac. A fost o emisiune înregistrată, relativ scurtă, în care am discutat despre cariera mea de jurnalist şi preferinţele mele cinematografice.

Emisiunea va fi difuzată vineri, de la ora 16.30, apoi sâmbătă şi duminică, de la ora 12. Mi s-a spus că emisiunea va fi difuzată chiar şi marţi seara, de la ora 8.

Pentru că era o premieră pentru mine – să discut despre preferinţele mele cinematografice pe sticlă – înainte de emisiune am făcut în fugă o listă cu filmele mele preferate. Iată-le:

Gladiator

Gladiatorul – Russel Crowe e genial în acest film despre curaj şi demnitate

The Pulp Fiction – o distribuţie remarcabilă (Uma Thurman, Travolta, Samuel L Jackson, Bruce Willis) într-un film dur, poate greu digerabil pentru unii, în care sunt reliefate problemele sociale de atunci şi de acum, evidenţiindu-se felul în care poate afecta dependenţa de droguri destinul uman. Stil 100% Tarantino.

Lista lui Schindler – drama evreilor şi umanismul ieşit din comun al unui non-evreu, un film clasic. Un Liam Neeson în zile mari.

Casablanca – romantism în vreme de război. 100% clasic, un film cu o atmosferă şi o coloană sonoră deosebită. Cu Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman.

Matrix (primul) – cu un mesaj extraordinar: „Nu fi legumă. Fii propriul tău stăpân!”.

Catch Me If You Can – Tom Hanks şi Leo Di Caprio – povestea fabuloasă a celui mai bun falsificator din toate timpurile.

The Insider – Al Pacino şi Russel Crowe, într-o poveste extraordinară care a schimbat industria tutunului.

Filantropica – despre incredibila lume a mafiei cerşetoriei şi despre insuportabila viaţă dublă pe care o trăieşte personajul principal – Mircea Diaconu.

cinema

Mihai Viteazul – un film românesc istoric de referinţă, recunoscut în lumea cinematografică drept o realizare de excepţie.

La Vita e bella – o comedie tragică, în care Roberto Benigni îşi dă măsura imensului său talent actoricesc. Un film care m-a impresionat. Pentru acest rol, Benigni a luat Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol principal.

Toţi oamenii preşedintelui – cu Dustin Hoffman şi Robert Redford – filmul redă povestea fabuloasă a celor doi jurnalişti americani care, prin abnegaţia şi curajul lor extraordinar, au generat scandalul în urma căruia preşedintele american Nixon a trebuit să plece de la Casa Albă, într-un mod ruşinos.

12 Angry Men – văzut mai recent – varianta din 1997 – un film care arată cum viaţa unui om atârnă de prejudecăţile şi obtuzitatea celor care sunt puşi să ne judece. Dar şi reversul medaliei: ce înseamnă un om luminat, care poate fi în stare ca, prin elocvenţa sa, să întoarcă alţi 11 oameni de la cea mai monstruoasă decizie.

Văzut recent la cinema şi mi-a plăcut:

In Time, cu Justin Timberlake. Într-adevăr, timpul e cel mai preţios.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *