Asfaltul ţine de foame. Oare?

faptele fac diferenta bolojan

Eu sunt jurnalist şi nu spun nici cu cine votez, nici cu cine să voteze concetăţenii mei. Deşi m-au mai întrebat unii. E alegerea fiecăruia. Dar, ca cetăţean, am şi eu ceva de transmis: când judecăm un om care a fost pe funcţie şi care mai vrea o dată pe funcţie, trebuie să-l judecăm atât cu ce a facut bine, cât şi cu ce NU a făcut bine.

Două aspecte simptomatice (nu sunt singurele):

Orădenii mai uituci ar face bine să-şi ia pastile de memorie, ca să-şi amintească de facturile la încălzire de astă-iarnă. La fel cum şi şoferii ar putea să ţină minte că înainte de această campanie electorală, dacă îţi plăteai parcarea în oraş de nouă ori, iar a zecea şi a unsprezecea oară uitai, sigur te trezeai cu o amendă. Amendă care, de altfel, a crescut în fiecare an. 

Asta pentru că actualul primar a promis parcări supraetajate, acum patru ani. Ele nu s-au realizat, vreme de patru ani. În schimb, şoferii orădeni au făcut cărare la Serviciul Parcări. Se va face una, în spate la Tribunal şi pe malul Crişului, sub actuala parcare din Independenţei. Şi, surpriză, se vor face exact pe spinarea amendaţilor!

Acum, că e campanie electorală, vă sugerez să nu vă mai plătiţi parcarea. Şi aşa aveţi şanse mici să vă amendeze cineva de la Serviciul Parcări. Nu dă bine pentru şefu’.

În fine, nu vreau să mă lungesc, dar vă mai întreb ceva: vi se pare normal că după un proiect de 100 milioane de euro – precum e cel de la CET, care ne trece pe gaz – gigacaloria nu va fi în nici un caz mai ieftină decât e azi?!

Fostul director din Primărie, arhitectul strategiei CET pe gaz – Marcel Boloş – azi secretar de stat, spunea recent că, în condiţiile scumpirii gazului cu 40%, gigacaloria ar costa 55 euro. Adică deja mai scump cu câţiva euro faţă de preţul pe care-l plătim azi! Acum, în Oradea preţul e de 235,5 lei/Gcal. Problema e că gazul nu se va scumpi doar cu 40%. Preţul gazului urcă exponenţial deja de câţiva ani buni, aşa că cei 40% vor fi depăşiţi lejer în câţiva ani.

Nu degeaba, atunci când l-am întrebat pe Bolojan miercuri cât va fi, de fapt, acel „preţ suportabil” după investiţia de la CET, s-a codit. Pur şi simplu, primarul nostru iubit a refuzat să ne răspundă, dând în bâlbâială.

Cu toate acestea, sunt de acord cu el: Faptele fac diferenţa. Fac diferenţa pe plus în buzunarele celor şmecheri – constructori şi politruci, deopotrivă – dar fac şi o mare diferenţă cu minus în faţă, în jeburile prostimii. Iar aici, în mulţimea 2, mă număr şi eu.

Pe 10 iunie votăm fapte cu asfalt. Iar după 10 iunie, vom suporta alte fapte. Că doar şi votul e tot o faptă! Bună sau rea. Unii vor vota asfalt şi îl vor ferici pe actualul primar. Alţii vor vota cu foamea-n gât. Iar alţii nu vor vota deloc, făcând, astfel, de două ori mai valoros votul unor conaţionali care vor vota la comandă. Aşa cum fac, de pildă, „mexicanii” din Tokai şi Gutemberg. Doar şi acestora, Bolojan le-a promis asfalt şi un parc modern la colţ de stradă. Şi sunt convins că au promise şi alte „suplimente de viteză”, pentru a se mişca mai cu talent în ziua votului.

Citeşte şi:

Campania electorală – banii fac diferenţa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *