USL Bihor l-ar concedia pe Tirle cu mâna prefectului Ghilea

usl_mang popa bolojan

Liderii USL Bihor l-au anunţat ieri că PNL l-a sesizat pe prefectul Gavrilă Ghilea despre situaţia preşedintelui CJ, Radu Tirle. Deşi de anul trecut este militant al PDL, pe hârtie Ţîrle e încă membru PNL. Şi cum Ţîrle este candidatul PDL pentru Consiliul Judeţean, o dată ce va fi depusă la Biroul Electoral Judeţean lista cu candidaţii PDL, prefectul ar trebui să constate încetarea mandatului lui Tirle la şefia CJ, cere USL. Redau din sesizarea USL:

„Domnul Radu Țîrle a candidat la alegerile locale din iunie 2008 pe lista Partidului Național Liberal, fiind ales președinte (…). Potrivit (…) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, calitatea de președinte al Consiliului Județean încetează de drept, concomitent cu pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales. Totodată, în conformitate cu prevederile art. 8, alin. 2 din Legea nr. 14/2003 privind partidele politice, «înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior».

Ori, înregistrarea candidaturii domnului Radu Țîrle la funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor din partea Partidului Democrat Liberal reprezintă dovada deplină a faptului că s-a înscris în acest partid, demisionând, în felul acesta, din PNL.

În concluzie, având în vedere aceste împrejurări, vă solicităm ca, ulterior înregistrării candidaturii domnului Radu Țîrle la funcția de președinte al Consiliului Județean din partea PDL, în temeiul art. 16 din Legea nr. 393/2004, să emiteți, de îndată, un ordin prin care să constatați încetarea mandatului președintelui Consiliului Județean Bihor”. Semnează Cornel Popa, candidatul USL la şefia CJ.

N-au vrut să-l legalizeze

Ilie Bolojan spune că s-ar fi cuvenit ca Tirle să demisioneze din PNL încă de anul trecut, de când a început să se afişeze la PDL. Deoarece marţi, 1 mai, e termenul-limită de înregistrare a candidaturilor, Bolojan spune despre sesizarea PNL că este una preventivă. Aceasta deoarece, crede primarul, deşi BEJ e în aceeaşi clădire cu Prefectura, „s-ar putea să constataţi că se aude foarte greu la Prefectură de la acelaşi nivel al clădirii”. Numindu-l pe Ţîrle „preşedinte transfug, într-o ţară a nimănui”, primarul a dat exemplul lui Sorin Frunzăverde care, după ce a trecut de la PDL la PNL, a demisionat şi de la şefia CJ Caraş-Severin.

Cornel Popa spune că PNL nu l-a dat afară din partid pe Ţîrle pentru că astfel „nu am fi făcut decât să-l introducem, cu forţa, în legalitate şi normalitate”.

adresa USL catre Prefectura – ilegalitate Tirle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *