Oradea – aleee in „orasul” Ceyrat. Ceyrat – axa de transport in Oradea. Pare logic, nu?

aleea oradea in ceyratAzi, primarul Bolojan a dus o delegaţie franceză pe strada Ceyrat din Oradea. De ce? Pentru că francezii sunt taman din Ceyrat. Cu ocazia asta, şi-au putut face poze cu plăcuţa de la colţul străzii Ceyrat (fostă Toamnei) cu strada Universităţii (fostă Armatei Roşii 🙂 ).

Bolojan s-a amuzat cu francezii, arătând că se simte confortabil în astfel de momente soft. Dincolo de asta, pentru cei care nu ştiţi (nu că aţi pierde ceva), Oradea este înfrăţită cu Ceyrat. Drăguţ, nu? Doar că Oradea are vreo 190.000 de locuitori, iar Ceyrat cu greu poate fi numit oraş. Are 5.400 de locuitori! 🙂

Orăşelul, pardon, comuna Ceyrat e pentru oraşul Clermond-Ferrand (142.000 locuitori) cam ce e Sântandrei pentru Oradea. Oleacă mai mare, ce-i drept. Dar nu cu mult – Sântandreiul are vreo 4.000 de locuitori. Ceyrat e la doar 6 kilometri de Clermont-Ferrand.

Bun. Treacă şi asta. Dar şi cu strada avem o problemă. Primăria Oradea a dat numele localităţii franceze unei străzi importante. Strada Ceyrat (fostă Toamnei) o stradă nouă, în fapt o axă de transport ce leagă diferite zone ale oraşului – Universitatea/cimitirul de zona Horea şi de Centură şi, mai departe, de Cantemir/Nufărul.

Ilie Bolojan s-a pozat cu oaspetii din Ceyrat, langa indicatorul cu strada Ceyrat

În schimb, Oradea a primit în „oraşul” francez de 5.400 de locuitori o alee pe care nici măcar n-am găsit-o pe Google Maps. Noroc cu ViaMichelin, care a identificat „Allée d’Oradéa” în Ceyrat. Nu e vreun bulevard sau măcar o stradă mai acătării. E doar un punct pe hartă!

Şi nu m-ar mira dacă, ajuns la faţa locului, aş constata că Oradea e doar un trotuar în „marea” metropolă Ceyrat. O potecă, un duleu…

Cam atât cu respectul francez pe care-l încasăm cu brio, de o vreme încoace. Mai mult, şi aplaudăm!

Sarkozy, pasapoarte la Carrefour vrei?!

One thought on “Oradea – aleee in „orasul” Ceyrat. Ceyrat – axa de transport in Oradea. Pare logic, nu?”

  1. Bravo, toata stima pentru acest articol. Ar trebui mai multzi ca dumneata.
    Ce shi-i faci shi cu dom’ primarele ista ce-l avem? Ii dovada ca nimenea nu-i perfect, cu totzii suntem supushi greshelilor.

    Sarbatori cu bucurii shi un An Nou Cu Sanatate shi Impliniri !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *