UDMR cere carbune dar inghite gazul de la CET, predicat de Bolos

consilierii locali oradeni ai UDMR

Consilierii locali orădeni au votat vineri studiul de fezabilitate (SF) actualizat al proiectului de retehnologizare al CET, prin trecerea pe gaz. Reprezentanţii UDMR din Consiliul Local s-au aratat îngrijoraţi de trecerea CET pe gaz, cerând ca şi cărbunele să rămână ca variantă pentru producerea de agent termic. În cele din urmă, îngrijorarea UDMR s-a arătat a fi un simplu „joc de gleznă”, explicaţiile fugare ale directorului Bolos Marcel mulţumindu-i suspect de rapid pe aleşii UDMR

Înainte de vot, a ţinut să ia cuvântul cetăţeanul Călin Miron. Acesta i-a întrebat pe reprezentanţii municipalităţii dacă ştiu că acquis-ul comunitar cere ca 30% din resursele de energie să fie de sorginte regenerabilă. Călin Miron a dat exemplul biomasei, a apei geotermale, a panourilor solare.

Observând că Miron – care este implicat politic, ca preşedinte al Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD) – intenţiona să-şi continue alocuţiunea, preşedintele de şedinţă, Ioan Cupşa (PNL) l-a întrebat dacă intervenţia sa este o întrebare sau nu. Confruntat cu atitudinea uşor ostilă a liberalului, Călin Miron şi-a repetat întrebarea, ţinând să precizeze că intervenţia sa nu are iz politic, el intervenind ca cetăţean al Oradiei.

Cupşa i-a cerut lui Bolos Marcel – strategul proiectului de retehnologizare a CET – să-i răspundă cetăţeanului. Bolos a spus că Directivele UE cer conformarea la normele de mediu până la 31 decembrie 2013. În lumina acestui fapt, Primăria a ales ca CET să se retehnologizeze pe gaz, a insistat edilul. Miron s-a arătat nemulţumit de răspuns, pentru că nu i s-a răspuns la obiect (gazul nu este energie regenerabilă – n.r.).

bolos marcel

Îngrijoraţi, au votat „pentru”

În continuare, au vorbit consilierii locali. Pedelistul Dorin Corcheş a reamintit că grupul PDL este împotriva proiectului şi că nici actualizarea SF-ului nu i-a convins. Apoi, alte întrebări pentru Boloş au avut consilierii locali ai UDMR. Huszar Istvan crede în proiectul Primăriei „există lipsuri” şi a cerut ca „pe viitor să nu avem dependenţa de gaz”. Huszar a cerut „să vedem dacă cazanele cu apă fierbinte s-ar putea retehnologiza pe biomasă şi cărbune. Nu acum, dar în viitorul apropiat”. Colegul său, Pasztor Sandor, s-a arătat îngrijorat că „pot apărea deficienţe în alimentarea cu gaz”, mai ales la temperaturi mici. Pasztor a cerut ca măcar un cazan să rămână pe cărbune.

Luând din nou cuvântul, Boloş Marcel, i-a băgat pe consilieri în detalii tehnice, reluând teza necesităţii conformării la normele de mediu. Directorul a ignorat problemele pe care i le-au semnalat consilierii locali, legate de posibilele probleme ce ar apărea din cauza alimentării cu gaz. În schimb, Bolos le-a satisfăcut udemeriştilor orgoliul, spunându-le că dacă va identifica noi surse de finanţare va avea în vedere şi retehnologizarea pe cărbune… „Este oricând posibil să folosim ca şi alternativă cărbunele”, a afirmat Bolos Marcel. Directorul a vorbit astfel chiar dacă proiectul Primăriei exclude orice alternativă la gaz, deoarece orice altă materie primă pentru CET ar periclita chiar rentabilitatea unicei centrale pe gaz pe care o va folosi Electrocentrale SA.

executivul-primariei

În ciuda îndoielilor exprimate verbal, consilierii UDMR au votat pentru proiectul Executivului, alături de reprezentanţii PNL şi PSD. Grupul PDL a votat împotrivă. Astfel, proiectul agreat de primarul Ilie Bolojan a făcut un mare pas înainte spre trecerea Oradiei pe gazul al cărui preţ depinde în bună măsură de dispoziţia lui Vladimir Putin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *