Consilierii locali orădeni au votat vineri studiul de fezabilitate (SF) actualizat al proiectului de retehnologizare al CET, prin trecerea pe gaz. Reprezentanţii UDMR din Consiliul Local s-au aratat îngrijoraţi de trecerea CET pe gaz, cerând ca şi cărbunele să rămână ca variantă pentru producerea de agent termic. În cele din urmă, îngrijorarea UDMR s-a arătat a fi un simplu „joc de gleznă”, explicaţiile fugare ale directorului Bolos Marcel mulţumindu-i suspect de rapid pe aleşii UDMR…
Înainte de vot, a ţinut să ia cuvântul cetăţeanul Călin Miron. Acesta i-a întrebat pe reprezentanţii municipalităţii dacă ştiu că acquis-ul comunitar cere ca 30% din resursele de energie să fie de sorginte regenerabilă. Călin Miron a dat exemplul biomasei, a apei geotermale, a panourilor solare.
Observând că Miron – care este implicat politic, ca preşedinte al Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD) – intenţiona să-şi continue alocuţiunea, preşedintele de şedinţă, Ioan Cupşa (PNL) l-a întrebat dacă intervenţia sa este o întrebare sau nu. Confruntat cu atitudinea uşor ostilă a liberalului, Călin Miron şi-a repetat întrebarea, ţinând să precizeze că intervenţia sa nu are iz politic, el intervenind ca cetăţean al Oradiei.
Cupşa i-a cerut lui Bolos Marcel – strategul proiectului de retehnologizare a CET – să-i răspundă cetăţeanului. Bolos a spus că Directivele UE cer conformarea la normele de mediu până la 31 decembrie 2013. În lumina acestui fapt, Primăria a ales ca CET să se retehnologizeze pe gaz, a insistat edilul. Miron s-a arătat nemulţumit de răspuns, pentru că nu i s-a răspuns la obiect (gazul nu este energie regenerabilă – n.r.).
Îngrijoraţi, au votat „pentru”
În continuare, au vorbit consilierii locali. Pedelistul Dorin Corcheş a reamintit că grupul PDL este împotriva proiectului şi că nici actualizarea SF-ului nu i-a convins. Apoi, alte întrebări pentru Boloş au avut consilierii locali ai UDMR. Huszar Istvan crede în proiectul Primăriei „există lipsuri” şi a cerut ca „pe viitor să nu avem dependenţa de gaz”. Huszar a cerut „să vedem dacă cazanele cu apă fierbinte s-ar putea retehnologiza pe biomasă şi cărbune. Nu acum, dar în viitorul apropiat”. Colegul său, Pasztor Sandor, s-a arătat îngrijorat că „pot apărea deficienţe în alimentarea cu gaz”, mai ales la temperaturi mici. Pasztor a cerut ca măcar un cazan să rămână pe cărbune.
Luând din nou cuvântul, Boloş Marcel, i-a băgat pe consilieri în detalii tehnice, reluând teza necesităţii conformării la normele de mediu. Directorul a ignorat problemele pe care i le-au semnalat consilierii locali, legate de posibilele probleme ce ar apărea din cauza alimentării cu gaz. În schimb, Bolos le-a satisfăcut udemeriştilor orgoliul, spunându-le că dacă va identifica noi surse de finanţare va avea în vedere şi retehnologizarea pe cărbune… „Este oricând posibil să folosim ca şi alternativă cărbunele”, a afirmat Bolos Marcel. Directorul a vorbit astfel chiar dacă proiectul Primăriei exclude orice alternativă la gaz, deoarece orice altă materie primă pentru CET ar periclita chiar rentabilitatea unicei centrale pe gaz pe care o va folosi Electrocentrale SA.
În ciuda îndoielilor exprimate verbal, consilierii UDMR au votat pentru proiectul Executivului, alături de reprezentanţii PNL şi PSD. Grupul PDL a votat împotrivă. Astfel, proiectul agreat de primarul Ilie Bolojan a făcut un mare pas înainte spre trecerea Oradiei pe gazul al cărui preţ depinde în bună măsură de dispoziţia lui Vladimir Putin…