Tokes demisioneaza din UDMR. In an electoral.

Tokes LaszloTokes Laszlo a demisionat din UDMR. Intamplator sau nu, demisia sa survine la doar trei luni distanţă de alegerile locale. Desigur, Tokes nu leagă în vreun fel demisia din UDMR de apropierea momentului electoral. În schimb, are alte motivaţii. Iată-le, pe scurt:

1. UDMR are o poziţie permisivă faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, „investiţie pe care o chiar sprijină”. „Pentru mine a devenit o problemă din ce în ce mai stânjenitoare să răspund, pe holurile Parlamentului din Bruxelles, întrebărilor unor colegi îngrijorați care doresc să afle acum, totuși, ce se întâmplă în România? Nu prea pot să spun nici că firma canadiană (Gabriel Resources – n.r.) ne-a cumpărat miniștrii…”. După cum se ştie, Tokes este un aprig critic al proiectului cianuristic de la Roşia Montană.

udmr-coruptie

2. România nu a fost primită nici până azi în Spaţiul Schengen „din cauza corupţiei atotcuprinzătoare”. „Este o situație inacceptabilă nu doar pentru mine, ci și pentru întreaga noastră comunitate maghiară din Transilvania, rușinată de comportamentul unor deputați UDMR, care depun toate eforturile pentru a zădărnicii activitatea Agenției Naționale de Integritate (ANI) de verificarea averilor demnitarilor sau pe cea a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA)”, scrie Tokes.

universitatea de medicina tg mures

3. Setea de putere a UDMR. Tokes: „Motivați de setea de putere, liderii UDMR au sacrificat universitatea noastră de stat maghiară, au preschimbat dezideratul autonomiei în posturi de directori și prefecți, și sunt pregătiți să dea, pe bani mărunți, comorile naturale ale Ardealului. Fiind la guvernare de atâta timp, poartă o bună parte din responsabilitate pentru falimentarea țării, iar nota de plată au lăsat-o în cârca poporului: în loc de creare de locuri de muncă am primit măsuri de austeritate și doar un împrumut extern de peste 30 de miliarde de euro menține România pe linia de plutire”.

4. UDMR dezbină comunitatea maghiară din România, crede Tokes. „După ce a pus mâna pe toate fondurile publice destinate comunității și apoi le-a distribuit aproape în exclusivitate pentru finanțarea propriilor interese, în 2012 UDMR a ajuns să pună arbitrar monopol partinic  și pe sărbătorile noastre naționale, pe statuile noastre și pe locurile noastre simbolice”, crede europarlamentarul.

În 2009, Tokes a fost primul pe lista UDMR pentru Parlamentul European. Acest troc UDMR-Tokes a fost făcut pentru a ajuta UDMR să treacă peste cele 5% şi pe Tokes să ajungă la Bruxelles. În ciuda acestei cinice înţelegeri, Tokes era un fervent critic al UDMR, atât înainte de a candida pe lista UDMR, cât mai ales după aceea.

Tokes-PPMT. sursa: karadeniz press

Ceva îmi spune că demisia aceasta din UDMR e o mişcare tactică a lui Tokes, care tocmai ce şi-a înfiinţa un nou partid politic: Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). Partid pe care-l conduce de facto, dar din care nu face parte şi în mod formal…

Oare cum va reacţiona UDMR în apropierea alegerilor? Se va radicaliza, oare, Uniunea, de teama pierderii electoratului în favoarea lui Tokes? Sau, până la urmă, alegătorii români de etnie maghiară vor vota cerebral şi mai puţin mânaţi de sentimente (ultra)naţionaliste?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *