Şah la Tirle: Angajatii Consiliului Judetean Bihor intră-n greva!

consiliul judetean bihorNemulţumiţi total de felul în care preşedintele Radu Tirle şi secretarul Judeţului, Carmen Soltănel, le-a reprezentat interesele, angajaţii Consiliului Judetean intră în greva! Luni şi marţi, între orele 8 şi 10, 85 de angajati ai Consiliului Judetean nu vor lucra, ne-a declarat Kiss Judit, liderul sindicatului Forum, din CJ Bihor. Iată ce cer grevistii conducerii instituţiei: „Solicităm sistarea reţinerilor salariale până la găsirea unor soluţii de comun acord între angajator şi angajati. Dorim anularea celor două acte administrative prin care s-au dispus aceste tăieri salariale şi sistarea efectelor aplicării acestora”, anunţă Kiss Judit, care cere imperativ „revenirea la situaţia iniţială aplicării tăierii salariale din septembrie 2011 şi a reţinerii sporului de dispozitiv, începând cu 06.03.2012”.

kiss-juditAngajaţii Consiliului Judetean sunt supăraţi pe preşedintele Tirle şi pe secretarul Soltănel pentru că nu s-au luptat pentru drepturile angajatilor aşa cum ar fi fost normal. Reamintim că instituţia Curţii de Conturi a dispus tăierea drepturilor speciale şi a sporului de dispozitiv pentru angajatii CJ, pe care le-a considerat a fi ilegale. Instanţele judecătoreşti au confirmat ulterior deciziile Curţii de Conturi. Kiss Judit spune însă că CJ Bihor ar fi trebuit să meargă în instanţă pentru drepturile salariale până la Înalta Curte sau chiar la CEDO! Mai mult, sindicalista ştie că aplicarea deciziilor Curţii de Conturi ar fi putut fi amânată până la 1 mai 2012. Ceea ce CJ Bihor nu a făcut. „Drepturile speciale ni s-au reţinut din septembrie 2011, însemnând o treime din salariu. Iar sporul de dispozitiv s-a reţinut din 06.03.2012. Aşa sunt calculate ca să fie jumătate din salariu, dar la mulţi depăşesc jumătate din salariu!”, ne-a declarat Kiss Judit.

Pentru greva au semnat 85 din 120 de membri de sindicat. Între aceştia se numără şi personal contractua, care s-a solidarizat cu funcţionarii publici, cărora li s-au tăiat salariile. Şi pe aceşti contractuali CJ Bihor i-a dat însă în judecată, pentru a recupera de la ei drepturile speciale şi sporul de dispozitiv! În aparatul propriu al CJ Bihor lucrează în total circa 160 de angajaţi.

tirleDecizia angajatilor CJ a fost luată azi, după ce în prealabil liderul sindical Kiss Judit trimisese un memoriu premierului Ungureanu. În demersul său, Kiss a prezentat dificila situaţie în care se regăsesc angajatii CJ. În acelaşi memoriu, preşedintele Radu Tirle şi secretarul Carmen Soltănel sunt catalogaţi incompetenţi de către liderul sindicatului Forum.

Radu Tirle a catalogat anuntul grevei, facut de Kiss Judit, drept „o alarma falsa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *