Oradea, Capitala Verde. Verde pe ici, pe colo…

LOGO Oradea Capitala Verde sursa: oradea.ro

Săptămâna trecută, la Palatul Parlamentului, Oradea a fost desemnată Capitala Verde a României, intr-o companie derulată de Tuborg România, intitulată „Umbrela Verde”.

Ministerul Mediului a sprijinit campania.

Au fost 12 primării finaliste în competiţie, alături de Oradea: Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Brăila, Sector 2- Bucureşti, Suceava, Botoşani, Tulcea, Râmnicu Valcea, Alexandria, Bistriţa şi Sinaia.

Primarul Ilie Bolojan a trimis-o pe viceprimăriţa Biro, o româncă „verde”, ca să primească premiul verde al Oradiei…

Botoşani a luat titlul de „Cel mai verde oraş” la categoria 50.001 – 199.999 locuitori, iar Sinaia pentru oraşele sub 50.000 de locuitori.

În cadrul aceleaşi gale, Oradea a obţinut şi premiul blogosferei, primind cele mai multe voturi pe internet – 41 – dintre oraşele finaliste.

În 2011, titlul de Capitala Verde a fost obţinut de Braşov.

În acest context, ca să puteţi face o comparaţie cu un alt oraş finalist în aceeaşi competiţie, merită să vă uitaţi pe următoarele două hărţi – Oradea şi Timişoara – capturate de pe Google Maps, la o distanţă aeriană de 1 kilometru.

Să-mi spuneţi şi mie care vi se pare mai verde… Desigur, campania Umbrela Verde a avut mai multe criterii care au stat la baza decernării premiilor, dar parcă Oradea mai are încă destule de făcut pentru a-şi merita cu adevărat premiul de Capitală Verde. Mi-ar plăcea ca Primăria să înţeleagă acest premiu doar ca fiind unul oferit cu titlu de încurajare.

Ştiu, poate veţi spune că nu-s patriot local. Dar nici să ne culcăm pe-o ureche, mirosind asfaltul, doar pentru că am primit o patalama verde, nu ar spune prea multe lucruri bune şi verzi despre noi…

Aşadar, hărţile:

Pe aceeaşi temă a scris colegul meu de la JB, Cristian Horgoş. Un comentariu pertinent, ce merită citit pe Bihon, aici: Oradea, Capitala Verde. Gratie UDMR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *