Neutrino – mesajul din rocă, la acceleratorul de particule

neutrino-messageCitesc că acum particula elementară netrino (neutrinul) poate fi un comunicator-transmiţător infailibil. La acceleratorul de particule Fermi din Illinois, cercetătorii au reuşit să transmită cuvântul „neutrino” chiar prin intermediul unei formațiuni compusă din această particulă elementară. Mesajulneutrino” a fost transmis la un kilometru distanţă, către un detector aflat la un kilometru distanţă. Mai mult, mesajul a trebuit trasmis şi prin 240 de metri de rocă solidă.

Particulele de neutrino sunt, aşadar, transmiţătoare infailibile, care îşi duc sarcina la capăt chiar dacă celelalte sisteme de comunicaţie cad (unde radio, fibră optică etc.). La o adică, neutrino poate trimite mesaje către alte corpuri din sistemul nostru solar.

Totuşi, problema este viteza de transmisie. Pentru a transmite cuvântul “neutrino” a fost nevoie de 6 minute. Conform blogului blogs.scientificamerican.com, pentru a transmite cele 5,8 petabytes de date înmagazinate pe site-ul ce arhivează internetul, ar trebui nu mai puţin de 15 miliarde de ani. Adică tocmai atât cât i-ar trebui omul să ajungă la capătul universului cunoscut!

PS: un accelerator de particule are ca scop găsirea celei mai mici particule subatomice, particula care stă la baza Universului.

sursa: blogs.scienificamerican.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *