Inamicii internetului in 2012

china-intensifica-masurile-de-cenzura-pe-internet

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a emis lista neagră a ţărilor care îngrădesc accesul la informaţii şi, implicit, accesul la liberă informaţie prin internet. Lista se cheamă „Inamicii internetului in 2012”. Reporteri Fără Frontiere – Reporters Without Borders (RWB) – este câinele care supraveghează derapajele de la democraţie într-o seamă de state. Pe lista ruşinii sunt unele state unde democraţia nu este subînţeleasă, dar sunt şi unele surprize. 

Spre deosebire de anul trecut, Libia nu se mai află pe listă, după ce regimul dictatorial al lui Gaddafi a căzut. În schimb, după ce anul trecut era încadrat la „ţări sub monitorizare”, în 2012 statul Bahrain, din peninsula arabică, a „promovat” la statutul de inamic al internetului.

Pentru a-şi apăra regimul monarhic absolutist, Bahrain a expulzat mass-media străină, a hărţuit organizaţiile pentru drepturile omului, a arestat bloggeri şi aşa-numiţii „netizens” – cetăţenii foarte activi pe internet – unul dintre aceştia murind în spatele gratiilor!

Şi Belarus a devenit membru cu drepturi depline pe ruşinoasa listă a inamicilor internetului in 2012. În regimul autoritar al lui Lukaşenko, se înregistrează un număr crescând al site-urilor blocate. De asemenea, au avut loc arestări ale bloggerilor şi a altor utilizatori de internet care au protestat împotriva dictatorului Lukaşenko.

Cenzura-pe-Internet-in-Rusia--in-ziua-alegerilor

Interesant, pe lista ţărilor monitorizate se află şi două democraţii stabile. Australia şi Franţa au ajuns aici din cauza unor măsuri îndoielnice. În Australia s-a introdus un filtru obligatoriu pentru toţi furnizorii de servicii de internet, pentru a contracara pornografia infantilă. Măsurile guvernului australian sunt însă invazive, ele ameninţând dreptul la viaţă privată, dreptul la intimitate a utilizatorilor de internet. Franţa se află pentru al doilea an la rând pe lista statelor monitorizate din cauza unei legi care permite decuplarea accesului la internet al acelor utilizatori care sunt prinşi că descarcă ilegal filme şi melodii de pe WWW!

Iată lista inamicilor internetului in 2012:

Bahrain

Belarus

Birmania (Burma/Myanmar)

China

Cuba

Iran

Coreea de Nord

Arabia Saudită

Siria

Turkmenistan

Uzbekistan

Vietnam

www fbi

Iată şi lista statelor monitorizate:

Australia

Egipt

Eritreea

Franţa

India

Kazakstan

Malaezia

Rusia

Coreea de Sud

Sri Lanka

Thailanda

Tunisia

Turcia

Emiratele Arabe Unite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *