Funar – plangere penala la Kovesi, pentru Rosia Montana

gheorghe-funarSecretarul general al PRM, Gheorghe Funar, anunţă că a depus o plângere penală a procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. Demersul lui Funar are în vedere proiectul de exploatare a aurului prin cianuri de la Rosia Montana, pe care îl doreşte compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Peremistul a catalogat acest proiect „un jaf”, susţinând că România va rămâne fără vreo satisfacţie financiară, dar cu „200 de milioane de kilograme de cianură”.

Ce reclamă Funar

Iată pentru ce a sesizat-o Funar pe Kovesi: „Genocid. Trădare prin transmiterea de secrete. Acţiuni duşmănoase contra statului. Atentat contra unei colectivităţi. Complot. Comunicarea de informaţii false. Divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului. Distrugerea, jefuirea sau însuşirea valorilor culturale. Abuz în serviciu în formă calificată. Conflict de interese. Fals intelectual şi uz de fals. Darea şi luarea de mită. Primirea de foloase necuvenite. Asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni”.

laura-codruta-kovesi

„Am solicitat doamnei procuror general ca în acest caz cercetarea să fie făcută de procurori”, spune Funar, care i-a propus Laurei Kovesi ca martori o serie întreagă de demnitari ce au ocupat poziţii cheie în stat, din anii ’90 până azi: prim-miniştrii Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu, Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, precum şi vicepremierul Marko Bela. Mai sunt propuşi ca martori miniştri şi secretari de stat din perioada 1997-2012, precum şi preşedinţii şi vicepreşedinţii Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). Funar îi vrea ca martori pentru „gheşeftul de la Rosia Montana” inclusiv pe directorii şi directorii adjuncţi de la Compania Naţională a cuprului, aurului şi fierului Minvest Deva, directorii generali şi adjuncţii de la Gabriel Resources şi RMGC, inclusiv Vasile Frank Timiş, cel pe care Funar îl vede ca iniţiator al proiectului.

george soros

Tot ca martori sunt propuşi şi directorii SRI şi SIE din 1996 încoace, precum şi primarii şi parlamentarii din judeţului Alba care au susţinut sau susţin proiectul de exploatare. Funar i-a propus ca martori şi pe „cetăţenii străini interesaţi – George Soros, Marc Rich şi alţii”.

O caricatură pe tema Roșia Montană găsiți aici: Mere golden, de Ovi Pascu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *