Dragostea, tradiţia şi politica, în Scripcarul pe acoperis

ioana dragos gajdo_richard balint_scripcarul pe acoperisAm fost astă-seară (în sfârşit!) la mult-lăudata piesă de rezistenţă a stagiunii, de la Teatrul Regina Maria: Scripcarul pe acoperis. Fără să mă lungesc prea mult, nu cred că risc dacă afirm că de data asta la pomul lăudat a meritat să iau şi sacul. A fost un spectacol teatral pe măsura aşteptărilor mele, cu multă muzică, mult talent şi consistenţă. Tema a fost una complexă: dragostea care învinge tradiţia şi politica care frânge suflete, fără a reuşi, totuşi, să le ucidă.

Comunitatea evreiască din satul Anatefka, situat în Rusia, ne arată cum pot fi “curbate” chiar şi puternicele valori tradiţionale evreieşti în faţa eternului Eros. Dar şi cum politica reuşeşte să îi transforme pe oameni în lupi faţă de semenii lor, cei cu care până deunăzi reuşiseră să convieţuiască în pace. O poveste cu rădăcini înfipte puternic în realitate, care, în ciuda finalului trist, ne face să înţelegem şi să ne amintim de ce şi azi America rămâne un puternic aliat al statului Israel.

PS: sper că nu aţi sperat că o să inhib puternicul mesaj politic subliminal al acestei piese de teatru, magistral transpusă în scenă de Teatrul orădean Regina Maria.

PS*: Spectacolul Scripcarul pe acoperiş a început puţin după ora 19 şi a luat sfârşit în jurul orei 22:30, cu două pauze incluse. Un pic cam lunguţ pentru secolul ce urmează secolului vitezei. Dar merită, credeţi-mă pe cuvânt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *