Consiliul Concurentei: Monopolul CET Oradea e ilegal!

CET OradeaProiectul municipal de delimitare a unei zone unitare de încălzire în Oradea, ce urma să instituie monopolul CET, s-a împotmolit. Consiliul Concurentei a avizat nefavorabil acest proiect care i-a neliniştit pe destui orădeni. Se constată că „această măsură limitează libertatea comerţului, încălcând prevederile articolului 9, al. 1, literele a) şi b) din Legea concurenţei nr. 21/1996”. „Măsura propusă alocă o zonă şi un număr de consumatori finali furnizorului CET Oradea, discriminând celelalte societăţi comerciale care au capacitatea de a oferi consumatorilor variante alternative de alimentare cu energie termică”, se arată în motivarea Consiliului, subliniind că oricare societate comercială „existentă sau viitoare”, care deţine licenţele necesare, „trebuie să aibă posibilitatea de a penetra piaţa”.

Consiliul s-a referit şi la actul normativ invocat de Primărie – Legea privind serviciul public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, care defineşte zona unitară de încălzire. Această lege „prevede posibilitatea, şi nu instituie obligativitatea”, atrage atenţia Consiliul Concurentei, arătând că municipalitatea orădeană „trebuie să aibă în vedere prevederile legale în ansamblul lor”. Adică să coreleze cu prevederile Legii concurenţei, „care obligă la asigurarea unui mediu concurenţial normal între agenţii economici, în beneficiul consumatorilor finali”.

Marcel Bolos, parintele zonei unitare de incalzire sursa: ebihoreanul.ro

Consiliul Concurenţei a publicat ieri pe www.consiliulconcurentei.ro avizul nefavorabil pe care l-a acordat unui proiect de Hotărâre a Consiliului Local Oradea. E vorba despre măsura prin care Executivul Primăriei urmărea instituirea unei zone unitare de încălzire în Oradea. Această zonă urma să fie deservită exclusiv de CET Oradea, prin sistemul centralizat de alimentare cu energie termică (SACET). Adică oficializa monopolul CET în Oradea. Avizul negativ al Consiliului vine în urma unei adrese înaintată chiar de Primăria Oradea, pe 16 februarie 2012.

Consiliul Concurentei a respins proiectul zonei unitare de încălzire pentru care CET are monopol, considerând că această măsură limitează libertatea comerţului. Pentru Consiliu, acest proiect al Primăriei Oradea „discriminează celelalte societăţi comerciale care au capacitatea de a oferi consumatorilor variante alternative de alimentare cu energie termică”.

bogdan-chiritoiu sursa puterea.ro

Propune modificări

În avizul său, Consiliul Concurenţei propune modificarea proiectului de Hotărâre a Consiliului Local Oradea. În forma propusă de Executivul local, în art. 1.A, se stipulează că „zona unitară de încălzire în care alimentarea cu energie termică se realizează exclusiv în sistem centralizat, constituie arealul geografic (…)”. În propunerea sa, Consiliul Concurenţei modifică textul, înlocuind formularea imperativă „se realizează exclusiv în sistem centralizat” cu una permisivă: „se poate realiza inclusiv în sistem centralizat (…)”.

În încheierea documentului, „Consiliul Concurenţei solicită iniţiatorului retransmiterea spre avizare a proiectului de hotărâre în cauză, după modificarea sa conform celor precizate”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *