CET Oradea pe gaz la 45 euro/Gcal pentru orădeni. Merită, domnule Bolojan?

aburiti de CET Foto Ovi PopCET-ul va trece pe gaz pentru că așa vrea Bolojan. Iar Bolojan vrea așa pentru că l-a convins Marcel Boloș – strategul pe bani europeni al Oradiei. Boloș – fost om al lui Filip și, iată, actual strateg al Primăriei lui Bolojan.

O dată convins de ceva, Bolojan cu greu mai poate fi întors. Dacă nu imposibil. Pentru că e aproape imposibil să găsești în Oradea un om mai căpos decât primarul Ilie Bolojan.

Orice orădean pe care-l interesează cât de cât de ce i se întâmplă ce i se întâmplă trebuie să știe aceste lucruri aparent mărunte, dar esențiale în procesul luării deciziilor importante pentru Oradea. Nu voi insista mai mult pe acest subiect. Poate altădată…

Revenind la problema CET, recunosc am o PROBLEMĂ cu soluția retehnologizării CET de pe cărbune exclusiv pe gaz. Am o problemă deoarece această soluție naște câteva întrebări la care municipalitatea nu a găsit deocamdată răspunsuri de natură să (mă) liniștească.

Primarul Bolojan prezenta recent o informare prin care își justifica alegerea pentru gaz, în detrimentul cărbunelui și a apei geotermale.

Ni se spune că investiția pe cărbune era de două ori mai scumpă decât cea pe gaz. OK, nici nu contest. Dar în același timp, dacă Primăria ne spune că investiția pe gaz e așa de ieftină pentru CET, când vine vorba despre gigacaloria pe care o vor plăti orădenii către CET, DUPĂ trecerea pe gaz, ni se arată un preț deloc atractibil: 45 euro/Gcal. Plus TVA. Azi gigacaloria îi costă pe orădeni 235 lei. Azi, 45 euro+TVA=242 lei! Așadar, dacă Primăria va alege să nu mai subvenționeze deloc prețul gigacaloriei după ce CET va trece pe gaz, orădenii vor avea o centrală nou-nouță și magistrale reabilitate, dar vor plăti chiar mai mult decât o fac azi! E prețul dat de Primărie, nu e inventat de mine.

Ilie-Bolojan

Apoi, în proiectul CET-ului pe gaz ni se arată că CET Oradea ar trebui să iasă pe profit, după ce va vinde curent electric și agent termic. Asta ca și cum CET ar trebui să funcționeze ca un SRL și nu ca o societate de care ar trebui să profite orădenii.

În fine, spaima cea mare e prețul gazului. Toate statisticile arată că prețul la gaze naturale a crescut galopant în ultimii ani. Iar premisele sunt și mai sumbre. Cu cât România va fi mai dependentă de gazul rusesc – și strategia energetică a României arată o creștere a ponderii gazelor din import – cu atât prețul la gaz va fi mai mare. Asta fără a mai pune la socoteală dificultățile tehnice de folosire a gazului la temperaturi foarte scăzute.

Centrala pe gaz de la CET va funcționa în cogenerare: adică va produce atât curent electric, cât și agent termic. Iar Primăria încearcă să convingă că va ține în frâu prețul la gaz vânzând la greu curent electric, realizat în centrala pe gaz. Dar câtă vreme de pe-acum ni se arată că nu putem spera la o gigacalorie ieftină, în ciuda retehnologizării centralei/reabilitării magistralelor, pentru ce să aplaudăm la strategia Primăriei?

facturile-la-intretinere

Domnule primar, 45 euro/gigacalorie nu e deloc ieftin pentru orădeanul de rând. Mai ales că în parcurile industriale din Oradea nu vin firme care să ofere salarii mari, ci aterizează celebrii investitori asiatici bucuroși că și-au găsit aici oameni pe care să-i plătească cu 7-8 milioane de lei vechi…

Un articol scris de mine, cu proiectul CET pe gaz, in cifre si prognoze, găsiți pe BIHON.

Pentru cei interesați: miercuri, de la ora 17, în Sala Traian Moșoiu a Primăriei, edilii își prezintă noile date tehnice ale proiectului de retehnologizare a CET pe gaz. Aceasta deoarece recent au dat studiul de fezabilitate la retușat, doar-doar le vor ieși calculele. Eu vă invit să participați. Poate că vă veți convinge de justețea proiectului ”CET pe gaz” și eu eu scriu doar prostii pe-aici.

PS: Am înțeles că Timișoara se retehnologizează și ea, dar pe cărbune. Facturile vor arăta cine va avea dreptate. Să nu fie însă prea târziu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *