Bolojan, norocos că n-are (încă) adversar

BolojanChiar dacă n-a anunţat încă, Ilie Bolojan îşi doreşte încă un mandat la conducerea Primăriei Oradea. Bolojan speră că orădenii vor aprecia sensurile giratorii, asfaltul turnat pe străzi, podul Sovata sau parcările de domiciliu ca realizări benefice pentru oraş. Chiar dacă, apropo de parcări, „hingherii” mişună seară de seară printre blocurile din cartiere. Aceste parcări de domiciliu mai degrabă au stârnit dihonie între vecini şi vizitatori, decât au rezolvat problema… Apoi, mai sunt şi controversele pe problema strategiei municipale de termoficare, cu facturile la încălzire care au explodat şi cu dorinţa arzătoare a primarului de a trece CET-ul pe gaz. Bolojan crede însă că electoratul va vota „ce se vede că s-a făcut în oraş”, aşa cum îi place să se exprime, cu un uşor iz populist.

În ciuda erodării inerente funcţiei pe care o deţine deja de patru ani, un avantaj pentru Ilie Bolojan e că încă nu i-a fost identificat un adversar redutabil. Candidatul PDL încă se caută, PSD nu va avea candidat deloc, iar Horea Vuşcan nu are în spate forţa unui partid puternic, aşa cum e PNL. Surpriza ar putea veni însă dinspre UDMR, partid cu care Bolojan coalizează azi. Aceasta dacă maghiarii vor decide să-l lanseze în cursă pe ex-ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

cornel-popa

Cornel Popa, omul primarilor

Şi la Consiliul Judeţean, liberalii au o şansă bună. De astă dată, candidat este senatorul Cornel Popa. Ales uninominal în colegiul Aleşd-Beiuş, în 2008, senatorul Popa este unul dintre parlamentarii care de ani de zile bate Bihorul în lung şi-n lat, fiind un fidel participant la diversele evenimente de interes local. De aceea, făcând o paralelă cu Radu Ţîrle – cel care nu a avut un mandat uşor la şefia CJ Bihor – nu e de mirare că primarii liberali din judeţ l-au preferat pe Popa candidat la Judeţ, în detrimentul unui Ţîrle acuzat că nu susţine partidul. De altfel, Ţîrle a şi dezertat ulterior, întorcându-se la PDL.

Teoretic, Popa şi Bolojan ar trebui să fie avantajaţi de alianţa cu PSD. Numai că, fiind impusă de la Centru, uniunea cu PSD nu a fost bine digerată şi în Bihor. De aceea, este posibil ca la alegerile din iunie sprijinul pesedist pentru cei doi lideri liberali să rămână unul mai degrabă teoretic. PSD şi PNL mai trebuie să se înţeleagă şi asupra listei comune de consilieri judeţeni şi locali pentru CJ Bihor şi Primăria Oradea…

Pe aceeaşi temă: posibil duel Cseke – Bolojan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *