Bilingv, dar ilegal, in Oradea anului 2012. Pe strada Dunarea.

strada dunarea - duna utca oradea

Plăcuţele bilingve pentru inscripţionarea străzilor, în română şi maghiare, sunt ilegale în Oradea. În şedinţa Legislativului local din 28 februarie 2012, consilierii locali au respins o propunere în acest sens, lansată de UDMR. Respingerea propunerii UDMR s-a făcut la iniţiativa Executivului Primăriei, care a dat un aviz negativ iniţiativei consilierilor de etnie maghiară.

În aceste condiţii, apariţia unei plăcuţe bilingve, precum este cea de pe strada Dunarea, colţ cu strada Rovine, e de natură să mire. Cu atât mai mult cu cât ea este similară modelului oficial aprobat de Primărie. Inscripţia „Str. Dunărea – Duna utca” apare cu litere albe, pe un fond albastru, cu sigla Oradiei în stânga. Interesant, chiar deasupra plăcuţei bilingve, o altă plăcuţă, mai veche, a fost acoperită cu vopseaua faţadei casei pe care este montată.

Am chestionat-o pe Adriana Lipoveanu, arhitect-şef al Oradiei, despre inscripţia bilingvă. „Nu, nu este oficială. Au fost şi altele, mai demult. Este o grupare politică care a mai întreprins asemenea acţiuni. Nu ştiu cum se cheamă. Aceste plăcuţe nu au acceptul de legalitate al Consiliului Local. Nu există niciun fel de gir de legalitate şi o să atragem atenţia Poliţiei Locale”, a declarat azi Adriana Lipoveanu.

Tokes, ilegalist în 2010

În acest context, merită amintit că în anul 2010, europarlamentarul Tokes Laszlo a montat ilegal plăcuţe pe două străzi din Oradea, cu denumirea acestora în limba maghiară. Pentru Tokes, strada Jean Calvin este „Kalvin Janos utca”, iar strada Primăriei este „Keleti utca”. Plăcuţele au fost demontate ulterior de Poliţia Locală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *