După ce în prealabil premierul Emil Boc îşi exprimase îndoielile sale faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să-şi „corecteze” premierul. Intervenţia bruscă a lui Băsescu în această chestiune a lămurit opinia publică despre ceea ce vrea preşedintele. Băsescu s-a pronunţat fără echivoc în favoarea proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană prin cianurizare. Omul de la Cotroceni vorbeşte despre necesitatea creşterii rezervei de aur a ţării şi despre faptul că opinia publică nu e informată.Şeful statului ignoră însă cu bună ştiinţă atât pericolele de mediu ce ar putea afecta întreg Ardealul, cât şi valoarea arheologică a Roşiei Montane.
Două voci s-au ridicat ieri în public, la Oradea, împotriva lui Traian Băsescu, tocmai datorită sprijinului vădit pe care acesta îl acordă companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), pentru exploatarea de la Roşia Montană. Deputata PNL, Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului în Guvernul Tăriceanu, consideră că acţiunea de lobby a lui Băsescu în favoarea mineritului cu cianuri e una nocivă. „Eu fac apel la specialiştii din Ministerul Mediului să nu cedeze presiunilor preşedintelui Traian Băsescu. Este, recunosc, o dovadă de curaj să te împotriveşti preşedintelui, chiar cu argumente ştiinţifice”, a comentat liberala. Indignat a fost şi Cezar Maroti, reprezentantul Mişcării Verzilor din Bihor. „E foarte grav faptul că preşedintele României se transformă într-un agent de promovare al unei companii private (RMGC – Gabriel Resources, n.r.)”, a spus Maroti. În privinţa lobbiului, Maroti spune că peste hotare această activitate e reglementată prin lege, însă este interzisă unei persoane publice, precum preşedintele, să promoveze interesele unei anumite companii private. Cel mult, spune Maroti, se poate promova un domeniu de activitate, un anumit sector. Militantul Mişcării Verzi deplânge faptul că tot mai mulţi factori politici se implică în problema Roşia Montană, pronunţându-se înainte ca experţii din domeniu să-şi prezinte concluziile. De altfel, este exact lucrul care l-a făcut preşedintele Băsescu, după ce ani de zile nu a avut nicio luare de poziţie pe această problemă.
Influenţa RMGC
Cazul de la Roşia Montană a revenit în actualitatea publică după o intensă campanie publicitară derulată de RMGC pe toate mijloacele media, în special la televiziunile şi cotidianele centrale, precum şi pe site-urile acestora, pentru promovarea proiectului de minerit prin cianuri. Ulterior, pe 14 iulie, ministrul Culturii, udemeristul Kelemen Hunor, anunţa eliberarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic din Roşia Montană. Anunţul, favorabil exploatării miniere, s-a resimţit la bursa din Toronto, unde acţiunile RMGC au crescut. După ce Monica Macovei a luat poziţie publică împotriva proiectului minier, iar Emil Boc s-a arătat, la rându-i, rezervat în privinţa proiectului minier, a intrat în scenă preşedintele Băsescu, ce doreşte ca până la finele mandatului său să înceapă exploatarea minieră la Roşia Montană.