Băsescu ne-ar otrăvi munții!

basescu Omul care face rușine scaunului de președinte al României, același care nu e băgat în seamă de nimeni la reuniunile diplomatice internaționale, căutând să revină la București cu primul avion, una și acceași persoană care folosește în dese rânduri, chiar în public, un limbaj suburban, nedemn de poziția pe care o ocupă, mă refer, desigur la Traian Băsescu, ne-a mai oferit încă o mostră a ignoranței sale. Din păcate e o ignoranță care ar putea să ne coste pe noi, pe toți, generații întregi de acum înainte.

Băsescu s-a pronunțat ieri pentru proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană. Pe Băsescu îl doare-n cot că se face cu cianuri. I se rupe că ne otrăvește munții, adică apa. Ca să nu mai spunem că o dată cu cianurile, putem spune adio turismului în Munții Apuseni.Nu dă doi lei pe rezoluția Parlamentului European din 2010, prin care se cere interzicerea mineritului cu cianuri în Europa. Tot în cot îl doare de scrisorile sosite de la somități în domeniu, precum profesorii de la Universitatea Babaș-Bolyai, care îi cereau în primăvară să nu dea lumină verde proiectului. Băsescu ne vorbește despre aur și despre rezerva României, uitând să vorbească și despre costurile de mediu, precum și arheologice, pe care le aduc cu sine această exploatare cu cianuri.

base lingoule

Iată ce a declarat Băsescu la TVR pe această temă: „Aş vrea să văd începutul exploatării de la Roşia Montană. Avem nevoie de acest aur pentru al duce în rezerva BNR. Incertitudinea viitorului obligă orice stat să-şi concolideze rezerva. România are o rezervă de 103 tone de aur şi trebuie s-o ridice la 200 de tone de aur. Ca şef de stat, parcă aş vrea să-mi pun ţara în siguranţă. De aceea cred că exploatarea de la Roşia Montană trebuie să înceapă. În cât timp e o chestiune tehnică la care nu mă pricep. Ştiu că acolo sunt 300 de tone aur şi 1600 de tone de argint. Am discutat şi cu ministrul Mediului despre compania mixtă. Statul român are o redevenţă de 4%, deci 12 tone ar trebui să revină gratis în rezerva BNR. Trebuie să ne creăm şi locuri de muncă prin exploatarea propriilor resurse. România va deschide încă două exploatări de aur. Avem două zăcăminte: unul de 50 de tone şi altul de 54 de tone de aur.
Ponta e atât de imatur încât mi-e jenă să-i răspund. Până să ajungă la maturitate, îşi va împinge partidul la 20 de ani de opoziţie. Atât îl duce capul. Să se gândească bine dacă nu ştie ceva despre finanţarea campaniei lui Mircea Geoană. Mă gândesc că ştie sigur ca Gabriel Resources a finanţat pe cineva. Dacă nu pe mine, atunci sigur pe cineva”.
Dacă Gabriel Resources a finanțat campania lui Geoană, sincer vă spun că aș fi mirat ca aceeași companie care vrea să ne cianurizeze Munții Apuseni să nu finanțeze campaniile PDL și UDMR de la anul. Numai naivii pot încă crede că Băsescu și ceilalți din Guvern care susține mineritul cu cianuri, precum Kelemen Hunor, Borbely Laszlo și poate chiar Emil Boc, fac jocul Gabriel Resources – Roșia Montană Gold Corporation – doar de dragul de a o face. Totul se plătește pe lumea asta, fiți convinși. Și mai ales susținerea politică.
Ca să vă lămuriți că noi, cei ce suntem anti-cianuri, nu suntem doar niște Gigi-contra, citiți și apelurile oamenilor de știință către Băsescu: „Nu folosiți cianura!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *