Partidele sondează… deci există!

Mang Popa BodeaÎn această perioadă, principalele partide politice din Bihor sunt cuprinse de febra anchetelor sociologice. Cu un an înainte de alegerile locale, politicienii bihoreni vor să afle cum sunt văzuţi de alegători şi, implicit, cum stau şi adversarii lor politici. USL desfăşoară la nivel naţional un sondaj în cruce. PNL a contractat Gallup, în timp ce PSD colaborează cu Centru de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI). Această cercetare are scopul de a decanta candidaţii Uniunii Social-Liberale în toate judeţele ţării. Co-preşedinţii Uniunii, Victor Ponta şi Crin Antonescu, vor avea ultimul cuvânt asupra numelor candidaţilor, după ce vor avea în faţă rezultatele sondajelor.

Chestionarul lui Ioan Mang

Chestionare de tot soiul

În Bihor, ancheta Gallup, comandată de PNL, s-a desfăşurat deja. Acum e în curs de procesare, rezultatele nefiind cunoscute, deocamdată. Senatorul PSD Ioan Mang a anunţat ieri că în judeţ a început şi sondajul comandat de PSD. „În mod normal, rezultatele acestor sondaje ar trebui să ajungă pe masa celor doi co-preşedinţi şi apoi şi la noi pe masă”, a declarat liderul PSD Bihor. Declaraţia lui Mang ascunde tensiunea latentă dintre persoana sa şi liderul liberal, Cornel Popa. Ambii vor să fie candidatul unic al USL la şefia Consiliului Judeţean. Recent, Popa a declarat deschis că el ar trebui să fie următorul preşedintele al CJ Bihor. În replică, Mang a iniţiat un sondaj pe cont propriu, sub forma unor chestionare împărţite de activiştii PSD, prin care îi intreabă nemijlocit pe bihoreni care le sunt priorităţile. Cei ce răspund vor fi premiaţi de senatorul- om de afaceri cu aspiratoare şi alte obiecte electrocasnice!

PNL Bihor a comandat la rândul său, pe cont propriu, un alt sondaj, independent de cercetarea Gallup, ce a fost contractată de conducerea centrală a partidului. Potrivit senatorului Cornel Popa, eşantionul celor două sondaje a fost comparabil. Adică pe circa 1.200 de subiecţi. Liderul PNL Bihor spune că va fi în măsură să comunice rezultatele sondajelor în perioada imediat următoare.

vasile Blaga, poreclit Buldogul

Surpriza Blaga

Şi PDL Bihor a comandat un sondaj propriu. Preşedintele filialei bihorene a PDL, deputatul Ştefan Seremi, nu a reţinut numele companiei de sondare sociologică. Ştie însă că e o firmă seriosă din Bucureşti, fiind convins de profesionalismul acesteia. „A fost un eşantion de 4.200 de persoane, iar sondajul s-a desfăşurat săptămâna trecută. În prezent se procesează rezultatele, care vor putea fi cunoscute în jurul datei de 15 iulie”, spune deputatul.

blaga-seremi-igas

Sondajul PDL aduce la rampă un nume vechi şi, totodată, nou în lumea politică bihoreană. Aceasta deoarece, printre politicienii despre care au fost întrebaţi bihorenii, a figurat şi numele lui Vasile Blaga. Introducerea lui Blaga în sondaj dă frâu liber speculaţiilor privitoare la o eventuală candidatură a fostului ministru la Primăria Oradea sau chiar la Consiliul Judeţean! „Da, Vasile Blaga a spus că îl putem băga şi pe el în sondaj”, ne-a transmis ieri Ştefan Seremi. „Dacă vor să-l omoare cu totul pe domnul Blaga, pot să-l pună să candideze la Bihor”, a comentat ieri ironic senatorul de Oradea, Ioan Mang. Plecând de aici, pesedistul a făcut consideraţii pe tema rezultatelor sondajelor, nedate încă publicităţii. „PD nu are candidaţi, toate sondajele arată acest lucru. Blaga e însă o variantă mai bună decât ce au ei azi”, a mai spus parlamentarul PSD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *