Tensiune în Consiliul Judetean Bihor

Kiss JuditSindicatul FORUM din Consiliul Judetean se pregăteşte să dea în judecată chiar CJ Bihor. Liderul sindical Kiss Judit se declară hotărâtă să meargă în instanţă, pentru a-şi apăra propriile drepturi, precum şi cele ale salariaţilor pe care îi reprezintă. În birourile din Consiliul Judetean există o atmosferă tensionată, cauzată de deciziile conducerii CJ, de a tăia salariile funcţionarilor publici. Aceste decizii au fost emise ca urmare a pierderii în instanţe de către administraţia judeţeană a procesului cu Camera de Conturi Bihor, cea care a hotărât că sporurile acordate angajaţilor CJ Bihor sunt ilegale.
Sindicalista Kiss Judit are destule să-i reproşeze lui Carmen Soltănel, secretar al Judeţului, căreia îi reţine mai multe greşeli, ce au condus la situaţia tensionată de azi, din Consiliu.
În afară de Kiss Judit, sunt şi alţi funcţionari publici ai CJ Bihor, ce ar acţiona pe cont propriu, vrând să-şi reprimească drepturile de la Consiliu, prin instanţele de judecată.
Carmen Soltanel
Kiss Judit, liderul sindical din Consiliul Judeţean, e convinsă că secretarul Judeţului, Carmen Soltănel, e în bună măsură vinovată pentru că angajaţii Consiliului au rămas azi cu salarii mici. Funcţionarilor publici din CJ Bihor li s-au tăiat sporul de dispozitiv – adică 25% din salariul brut, sporul de fidelitate şi drepturile speciale – adică o sumă fixă de 408 lei noi/lună, pentru hrană şi îmbrăcăminte. De aceea, liderul sindical anunţă că se va adresa în instanţă împotriva Consiliului Judetean, pentru a le reprezenta interele membrilor de sindicat.
consilierii judeteni au votat pentru taierea sporurilor
Le cer banii înapoi
În urma pierderii de către Consiliul Judeţean a recursului intentat împotriva Curţii de Conturi, salariaţii cu statut de funcţionar public s-au trezit cu decizii de impunere din partea Direcţiei Economice al CJ Bihor! „Se impută (…), funcţionar public în cadrul Direcţiei Generale Economice, suma de 11.904 lei, reprezentând paguba adusă Consiliului Judeţean Bihor prin acordarea nelegală a drepturilor speciale pentru menţinerea securităţii şi sănătăţii în muncă”, se arată într-o asemenea decizie de impunere. În încheierea deciziei, funcţionarul este informat că se poate adresa instanţelor în contencios administrativ, pentru a contesta decizia.
Sindicalista Kiss Judit este revoltată că, deşi Guvernul interzisese acordarea sporului de dispozitiv funcţionarilor publici ce nu sunt angajaţi la MAI sau la MapN, conducerea Consiliului Judeţean a stabilit ca acesta să fie acordat în continuare, pentru ca acum angajaţilor să li se ceară banii înapoi! Kiss spune însă că are o hârtie prin care la vremea respectivă, acum circa un an, a atras atenţia conducerii asupra Ordonanţei Guvernului. Şi că se va folosi de ea în instanţă. „Nu eşti mai presus ca legea. Trebuie să înţeleagă şi doamna Soltănel. Ea a aplicat legea după capul ei. Ea nu a suspendat mai întâi actul adminitrativ. Şi la drepturile speciale – cei 408 lei pentru hrană şi îmbrăcăminte – CJ a acţionat în instanţă pentru drepturile speciale, dar Soltănel trebuia să ceară şi suspendarea actului administrativ, adică a deciziei Curţii de Conturi nr. 1/2010, prin care s-au tăiat acele drepturi”, ne-a declarat, nemulţumită, sindicalista.
CJ Bihor
Adio, fidelitate!
Alt spor pentru care e gâlceavă este sporul de fidelitate, de care aveau parte angajaţii ce lucrează în acelaşi loc de muncă între 3 şi 25 de ani. Sporul urca de la 5 la 25%. Însă, prin noul Contract Colectiv de Muncă, valabil din martie a.c., angajaţii nu mai au dreptul nici la acest spor. „În Legea salarizării, 284 şi 285/2010, se spune că nu poţi negocia drepturi de orice natură. Dar noi nu am negociat, ci am prelungit Contractul Colectiv, printr-un act adiţional. În aceste texte de lege se spune că nu poţi negocia sporuri. Dar noi nu am negociat, ci am lăsat totul aşa cum era. Acel punct, ce prevede sporul de fidelitate, nu e abrogat şi totuşi l-au tăiat!”, îşi încheie pledoaria Kiss Judit. Sindicatul FORUM din CJ Bihor reprezintă 120 de angajaţi, din care 90 de funcţionari publici şi 30 de angajaţi sunt personal contractual.
Carmen Soltănel a declarat pentru Jurnal bihorean că s-ar bucura dacă sindicatul şi angajaţii ar acţiona şi ar câştiga procesul cu Consiliul Judeţean, pentru că astfel CJ Bihor nu ar mai putea fi tras la răspundere de Curtea de Conturi. „Vă daţi seama că şi eu sunt funcţionar public şi sunt afectată de tăierea acestor sporuri”, ne-a spus secretarul Judeţului. Carmen Soltănel susţine că în instanţă a făcut tot ce a fost posibil pentru a menţine sporurile angajaţilor CJ Bihor. Fără succes, însă.
salarii slabe la CJ Bihor
În aprilie, CJ Bihor a transmis salariile nete ale angajaţilor săi. Acestea sunt: între 500 şi 1.000 lei – 68 angajaţi, între 1.000 şi 1.500 lei – 40 angajaţi, între 1.500 şi 2.000 lei – 35 angajaţi, între 2.000 şi 2.500 lei – 5 angajaţi. Cei din conducerea CJ Bihor iau lunar peste 2.500 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *