…şi ne-am pricopsit cu Hagi. Sau nu?

iordanescu-si-hagi

UPDATE: Se pare că Hagi nu e încă sigur că vrea să preia Naţionala la jumătate de drum!

Mediafax ne anunţă că omul providenţial din generaţia de aur a fotbalului românesc se întoarce la cârma echipei reprezentative. Hagi va fi selecţioner, cu Iordănescu director tehnic. E interesant de văzut cum va fi primit Hagi de suporteri şi, mai ales, cât vor avea aceştia răbdare cu el. Ca un făcut, Hagi e omul cu care Naţionala îşi inaugurează noua catedrală – Naţional Arena – prima arenă de vârf din România. Poate că Hagi o şi merită, fie şi numai pentru succesele repurtate de Naţională cu el lider din teren.

Dacă lui Hagi-fotbalistul toţi microbiştii români (şi nu numai) i se închină cu reverenţă, Hagi-antrenorul e cât se poate de controversat. Cariera lui a însemnat un noian de convulsii: episoade scurte pe la Galatasaray, Steaua şi Timişoara şi un singur trofeu – Cupa Turciei. Mai e, desigur, episodul precedent de la Naţională, cu acel blestemat baraj cu Slovenia. Atunci, mulţi s-au grăbit să-l arate pe Hagi cu degetul. Personal, cred că s-au grăbit. Câteodată, în fotbal trebuie să ai şi puţin noroc. Sau măcar să nu ai un ghinion teribil. Până la urmă, atunci Naţionala juca ceva. Era ofensivă…

Hagi

Revenind la cariera sa ca antrenor de club, desigur, Hagi are scuza unor patroni debili – precum Gigi Becali şi Marian Iancu – iar la Galatasaray are alibiul că a găsit o echipă plină de vedete la finalul carierei, pe care a preluat-o în mijlocul sezonului. Chiar şi aşa, mulţi îl arată pe Hagi ca pe un incompetent, ce nu ştie să le vorbească jucătorilor din cauza unui vocabular redus şi a firii impulsive. Aşadar, un antrenor oarecum limitat, ce raportează fotbalul la ce juca el în tinereţe. Un ins fără tact, simţ pedagogic şi capacitatea de a implementa pe teren un sistem de joc lucid. Aşadar, un antrenor slab, în ciuda cunoştinţelor sale despre fotbal, cu care toată lumea fotbalului e de acord că Hagi le are. Sunt critici care pot fi puse, la rândul lor, în cântar, fără nicio îndoială… Acum, Gică are ocazia să demonstreze pe banca suspinelor milioanelor de români.

Viitorul ConstantaTotuşi, aşa contestat cum e, imediat după ce a pus ghetele în cui Hagi a şi pus o cărămidă la temelia fotbalului românesc, înfiinţând Academia Hagi, transformată ulterior în clubul Viitorul Constanţa. E o pepinieră de jucători de care fotbalul autohton s-ar putea folosi cu succes în anii ce vin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *