Regina Maria îşi va relua locul în Piaţa Ferdinand

statuia Reginei Maria de la Oradea, din perioada interbelicaPe 23 mai 2012, adică la 93 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria la Oradea, în 1919, municipalitatea are în plan dezvelirea statuii Reginei. Piaţa Regele Ferdinand e locul ales în mod inspirat de administraţia locală, pentru a amplasa statuia reprezentând-o pe Regina Maria. În fapt, e vorba despre o reamplasare, deoarece această piaţetă a găzduit şi în perioada interbelică o asemenea statuie regală, înfăţişând-o tot pe Regina Maria.
Ulterior, comuniştii au avut însă grijă s-o facă dispărută.
Ieri, Biroul de Presă municipal a anunţat lansarea unui concurs de idei pentru realizarea statuii regale. Până pe 1 septembrie, artiştii interesaţi vor putea depune la Primărie macheta statuii în gips, urmând ca rezultatul concursului – dotat cu premii de mii de euro (premiul I – 2.000 euro, II – 1.500 E, III – 1.000 E) – să fie anunţat pe 1 octombrie.
Primarul Ilie Bolojan consideră reamplasarea statuii ca fiind un gest de normalitate. De altfel, anul 2012 va fi unul al transformărilor pentru Piaţa Ferdinand.
piata ferdinand
La anul, Piaţa Regele Ferdinand, situată chiar în buricul Oradiei, va trece printr-un amplu proces de transformări. La primăvară, ar trebui să debuteze lucrările de realizare a reţelor de infrastructură subterană, după care zona Pieţei Ferdinand va fi regândită şi la nivelul solului. În toamna lui 2012 partea pietonală va fi mult extinsă. Autovehiculele nu vor mai putea circula pe strada Madach Imre, care va fi destinată exclusiv pietonilor. Aici, va fi amplasat un tramvai de epocă, ce va avea destinaţia de spaţiu pentru alimentaţie publică. Şi spaţiul din spatele Teatrului, delimitat de străzile Madach, Patrioţilor şi Moscovei, va fi redat traficului pietonal.
Regele Ferdinand si Regina Maria, in fata Vulturului Negru din Oradea, la 1919
FÂNTÂNĂ ÎN FAŢA TEATRULUI
De asemenea, zona pietonală va fi mult extinsă şi în faţa clădirii Teatrului, până dincolo de arborii tisa de azi. Se doreşte ca în faţa Teatrului să se creeze o zonă verde şi de relaxare, ce va include o fântână îngropată în paviment.
Conform planurilor municipale, în scuarurile din nou-creata zonă pietonală se vor regăsi „opt arbori de talie mare (2,5 – 3,5 metri) şi un număr de arbuşti de talie mică (0,2-0,8 metri)”. Spaţiul de relaxare din faţa Teatrului va integra şi statuia Reginei Maria. În faţa acestui spaţiu, spre pod, va fi amenajat un sens Bolojangiratoriu, care va avea rolul de a redirija maşinile ce nu vor mai putea intra pe strada Madach Imre, din imediata proximitate a clădirii Teatrului.
„Dacă tot se reabilitează piaţa, era normal să se refacă statuia Reginei Maria. E o chestiune de respect faţă de oamenii care au făcut ceva pentru Statul Român”, ne-a declarat ieri primarul Bolojan în legătură cu amplasarea statuii regale.
Citeşte şi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *