Pietonalul orădean, ca o față brăzdată de răni

stalpisor pietonal oradeanPietonalul orădean e ca o faţă brăzdată de răni. Deşi a fost reabilitat doar cu câţiva ani în urmă, de fosta administraţie a oraşului, iată că ce s-a făcut atunci, azi se distruge. Stâlpişor cu stâlpişor şi dală cu dală. Iniţial, era vorba despre stâlpişori hidraulici. Apoi, municipalitatea a venit cu ideea stâlpişorilor cu cheie, ce se puteau culca, astfel încât să poată intra pe pietonal maşinile ce fac aprovizionarea.
DALE IN PERICOL!
Până la urmă, nici din aceştia nu a mai rămas nimic, adoptându-se o soluţie ca din topor. Locul stâlpişorilor a fost umplut cu ciment (nici măcar cu dale!) şi s-a lăsat aşa, dând cale liberă pe Corso şoferilor cu prea puţin bun simţ. Săptămâna trecută, aparatul foto a surprins imagini ce nu fac cinste nici pietonalului orădean, nici municipalităţii orădene şi cu atât mai puţin orădenilor. Un stâlpişor fusese culcat la pământ de o mână vandală. În imediata apropiere, alte câteva gropiţe în pavajul pietonalului stăteau drept mărturie altor asemenea bruscări ale priveliştii urbane din Centrul Istoric. E de văzut cum vor fi „pansate” aceste veritabile răni de pe faţa pietonalului orădean. Luând aminte la soluţiile de dată recentă ale Primăriei, ne putem aştepta la alte plombe brutale, cu un ciment ce nu are nimic de-a face cu pretenţiile Căii Republicii. Sau, pur şi simplu, ar putea fi lăsate aşa, dând frâu liber scoaterii din pavaj şi a altor dale. De ce nu?!

Această tratare inadecvată a pietonalului orădean e de natură să mire, dată fiind aplecarea actualului primar spre amenajări arhitecturale urbane. În curând, zona Pieţei Ferdinand, cât şi Piaţa Unirii vor fi remodelate, urmând a se extinde aria pietonală în Centrul Oradiei. Inclusiv prin transformarea străzii Alecsandri în arteră pietonală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *