Executantul lucrărilor la noul sediul al Muzeului a profitat în stil propriu de Ziua Internaţională a Muzeelor. Şefii de la Selina au invitat jurnaliştii la faţa locului – la viitorul sediul al Muzeului, în fapt o transformare capitală a impozantei şi încăpătoarei clădiri a Garnizoanei Oradea, pentru a corespunde standardelor muzeale.
PROBLEMA ACOPERIŞULUI
Deşi contractul dintre Consiliul Judeţean şi Selina a expirat în 30 iunie 2010, firma administrează şi acum şantierul, ca urmare a faptului că încă nu a predat
amplasamentul. De altfel, Selina cere ca administraţia judeţeană să-i recepţioneze tot ce a finalizat până acum, atât exterior, cât şi interior, pentru a preda amplasamentul firmei CIAC, care trebuie să înlocuiască ţigla de pe acoperiş. Preşedintele Radu Ţîrle le-a refuzat celor de la Selina cererea, spunând că legea îi interzice să recepţioneze o lucrare nefinalizată în întregime. Astfel stând lucrurile, deşi noul sediu al Muzeului arată bine pe dinafară şi parţial bine
pe dinăuntru, el are şi acum un acoperiş plin cu infiltraţii. Iar sezonul hibernal 2011 – 2012 ar putea prinde din nou clădirea cu acoperişul nerefăcut, din cauza diferendului, devenit deja patologic, dintre Ţîrle şi Beniamin Rus.
Inginerii constructorului au arătat ieri ce s-a făcut, cum s-a făcut, relevând inclusiv sistemul de securitate prevăzut pentru sala unde va fi găzduit tezaurul Muzeului Ţării Crişurilor. Pe de altă parte, a surprins neplăcut faptul că casa scărilor e încă nerefăcută, fiind prevăzută spre recondiţionare abia într-o a doua fază. Având în vedere că nici pentru finalizarea lucrărilor prinse în contractul cu Selina nu sunt bani destui la Judeţ, cu atât mai multe semne de întrebare se nasc în ceea ce priveşte casa scărilor. Cum s-ar putea muta Muzeul, când casa scărilor nu va fi gata în grabă?!
RUS DIXIT
Patronul firmei şi directorul general au ţinut şi o conferinţă de presă în aer liber, cu faţada Muzeului în spate. Jurnaliştii au aflat cât a încasat Selina de la Judeţ pentru ce a lucrat: „S-au încasat 42 milioane RON. 49,5 milioane era contractul dar cu lucrările suplimentare cu nu s-au putut compensa, trece de 50 de milioane”, a răspuns Rus, ce a ţinut să sublinieze că e mândru de ce a realizat firma sa până acum, la Muzeu. Constructorul a făcut şi o serie de consideraţii pe seama dificilei relaţii cu preşedintele Consiliului Judeţean, reproşându-i lui Radu Ţîrle că nu a fost sincer, nerecunoscând niciodată că administraţia judeţeană nu are destui bani pentru ca înţelegerea cu Selina să fie dusă până la capăt. Apoi, CJ Bihor ar urma să mai deruleze un contract, de 5-6 milioane de euro, însemnând dotări specifice Muzeului, mobilier, casa scărilor, punct TRAFO, pentru electricitate, precum şi alte utilităţi.
Radu Ţîrle îi reproşează Selinei lipsa sa de bunăvoinţă în relaţia cu Consiliul Judeţean, în ciuda numeroaselor contracte din bani publici derulate de această firmă în Bihor, în decursul anilor. Interesant, acelaşi lucru îi reproşează şi Rus lui Ţîrle: lipsa de bunăvoinţă vizavi de firma sa. Acelaşi patron mai spune ceva: că Selina, prin taxele şi impozitele plătite, mai mulţi bani ar fi băgat în Bihor, decât a primit.