Liberalii sar la gâtul lui Ghilea

GhileaVoloseniuc si Popa

Pe măsură ce se apropie alegerile locale din 2012, se ascute şi lupta pe scena politică bihoreană. În prim-plan este prefectul Gavrilă Ghilea, care îi calcă pe bătături pe mai-marii administraţiei locale şi judeţene, emanaţia PNL şi a UDMR, invocând argumente ce ţin de legalitate. De această dată, senatorul Cornel Popa a intervenit într-o chestiune ce ţine de Consiliul Judeţean, pentru a-şi apăra primarii liberali.

Preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, a convocat vineri o „conferinţă de presă extraordinară”, pentru a reclama public „jocul de gleznă dintre prefect Ghileaşi Finanţe”, ce blocheză primăriile judeţului. Împreună cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc, Popa a arătat că trezorierul-şef Liviu Iancu refuză să vireze primăriilor banii alocaţi de Consiliul Judeţean pe 2011. „Lui Iancu, de la Trezorerie, îi e frică de avizul de nelegalitate pe care l-ar putea da Prefectura Hotărârii Consiliului Judeţean (prin care s-au alocat fondurile către primării – n.r.). Însă, a trecut deja o lună şi tot nu se dă avizul de nelegalitate”, a declarat Popa. Liderul PNL Bihor le-a cerut primarilor săi să-şi facă bugetele, pe baza comunicării primite de la Consiliul Judeţean. Aceasta deoarece până când Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 69 din 15 aprilie 2011, nu e atacată, ea produce efecte. La rândul său, Voloşeniuc a explicat că „80% din banii pentru primării sunt viraţi direct de către Finanţe, iar 20% sunt alocaţi de Consiliul Judeţean, din cotele defalcate din TVA şi din impozitul pe venit, pentru diverse mici investiţii”.
Bitea
Ieri, Popa şi cu Voloşeniuc au discutat cu subprefectul Cristian Bitea această problemă, iar acesta din urmă le-a spus reprezentanţilor PNL Bihor că, din punctul său de vedere, hotărârea CJ Bihor nu are probleme. „Am discutat la telefon şi cu prefectul Gavrilă Ghilea, care ne-a spus că nici din partea sa nu sunt piedici!”, a afirmat ieri senatorul PNL, deranjat că, în ciuda acestor mesaje primite de la Prefectură, totuşi, Trezoreria nu a virat banii CJ către primării!
Consiliul Judetean Bihor
Iată ce a avut de zis Ghilea pe acest subiect: „Nu am blocat, ci doar nu am dat avizul de legalitate. Hotărârea respectivă e în analiză, pentru că sunt probleme legate de modul în care au fost repartizaţi banii. S-a luat din cota de 20% şi s-a dat pentru mere, ceea ce nu este pe lege, nici din punctul de vedere al Finanţelor. Nu putem da avizul la comandă, doar pentru că aşa ni se cere. Nu-mi face plăcere subiectul, dar vinovat nu e prefectul şi Prefectura, ci cei care au întocmit acest buget al Consiliului Judeţean. Ar fi bine ca atunci când domnul Popa mai face asemenea afirmaţii să vorbească mai documentat”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *