60 de la înființarea Radio Europa Libera

Cortina de fier in EuropaSe împlinesc azi 60 de ani de la înființarea Radio Europa Liberă. A fost radio-ul emițător al știrilor independente, ascultat în clandestin de părinții și de bunicii noștri zeci de ani la rândul, în timpul comunismului. Radio Europa Liberă a fost vocea Occidentului pentru cetățenii aruncați de soartă dincolo de Cortina de fier, încovoiați de nenorocirea adusă de URSS. Finanțarea a fost asigurată de Congresul SUA. Mulți ani de zile, semnalul radio era bruiat în țara noastră. Ascultarea Radio Europa Liberă în România a fost ilegală în ”Epoca de Aur”.

A fost și o secție românească a Radio Europa Liberă, cu mare succes în România. În 1981, autoritățile comuniste românești au încercat să facă praf și pulbere secția românească, orchestrând din umbră un atentat la sediul redacțiilor Europa Liberă din Munchen, Germania. Atentatul nu a reușit, explozibilul fiind plasat greșit, în fața redacției cehești!

antene radio europa libera la munchen

Azi, la 60 de ani de la prima emisie către România, Radio România Actualități difuzează o serie de mărturii ale redactorilor care au lucrat de-a lungul anilor la Radio Europa Liberă.

Radio Europa Liberă continuă să emită și azi pentru zonele din Orientul Mijlociu, cu destinații precum Iran, conduse de regimuri autoritare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *