Un „ocean” de bani în calea apelor

prag de trecere pe Crisul NegruPrefectul Gavrilă Ghilea şi directorul Administraţiei Ape Crişuri, Pasztor Sandor, au invitat joi jurnaliştii să vadă la faţa locului cum arată două lucrări importante de amenajare hidrografică, ce sunt finanţate de Guvern.
Se realizează o acumulare nepermanentă de apă, realizată prin supraînălţarea digului malului stâng al pârâului Holod, precum şi realizarea a altor noi diguri, pe râul Crişul Negru. Se lucrează şi la un prag de barare a apei, de 4,7 metri înălţime şi 40 metri lăţime, ce va redirecţiona apa în polderul (acumularea nepermanentă – n.r.) întins pe o suprafaţă de 560 de hectare.
Şansele ca acesta să se umple complet cu apă, în funcţie de debitul Crişului Negru, e de doar 1%. Această acumulare poate primi un volum de 10,25 milioane de metri cubi de apă, având rolul de a anihila orice pericol de viituri în aval, pe valea Crişului Negru. Zona Ginta era una ameninţată constant de inundaţii. „Noi gândim aceste poldere la suprafaţa maximă, pentru evitarea oricărui pericol”, a motivat directorul Pasztor suprafaţa imensă pe care se întinde acest polder.
amenajari-ape-crisuri-9
Lucrările sunt executate de Repcon, ce are un contract multi-anual cu Administraţia Bazinală Ape Crişuri, pentru diferite amenajări în bazinul hidrografic Crişuri. Lucrarea de la Ginta costă circa 48 milioane de lei noi. Pentru ca lucrările să fie gata în acest an, mai sunt necesari 20 milioane de lei noi, a arătat directorul Pasztor, încrezător că se vor găsi resurse pentru finalizarea investiţiei în 2011. Pe Crişul Negru sunt şi alte lucrări, de circa 22 milioane lei noi, ce constau în regularizări de albie şi consolidări de mal, în amonte şi aval de acumularea de la Ginta.

BARAJ PE VALEA TOPA
O altă investiţie majoră a debutat ieri la Corbeşti, comuna Dobreşti. Aici, pe Valea Topa se realizează un baraj cu o acumulare nepermanentă de apă, pentru a feri de inundaţii mai multe comune din zonă: Dobreşti, Sâmbăta, Holod şi Copăcel. Barajul se va construi din anrocamente, având înălţimea de 29,4 metri, lungimea la coronament de 112,2 metri şi o lăţime de 6 metri. Drumul vechi de pe lângă cursul de apă va fi deviat pentru realizarea acestui proiect hidrologic, pe celălalt versant, cel stâng, al văii.
Valoarea lucrărilor se ridică la 12,6 milioane de lei noi, barajul trebuind să fie gata anul viitor. Pentru 2011, au fost alocaţi deja 5,2 milioane lei pentru baraj şi acumulare. Prefectul Gavrilă Ghilea a amintit şi de realizarea barajului de la Suplacu de Barcău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *